Na posebnom kamatonosnom računu Agencije za osiguranje depozita Republike Srbije od oktobra 2009. godine nalazi se 52,6 miliona dolara koji su joj preneti pošto je višegodišnji spor sa likvidacionim upravnikom njujorških agencija Beogradske banke u stečaju i Jugobanke u stečaju novembra 2007. godine okončan potpisivanjem Sporazuma o poravnanju, saznaje Danas.

Ovaj novac će na tom računu, otvorenom uz saglasnost Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, ostati do konačne raspodele matičnim bankama (oko 10 miliona dolara), a na osnovu propisa o stečaju, i bivšim republikama SFRJ, a na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Cifra od 52,6 miliona dolara predstavljala je u trenutku prenošenja oko 40 odsto ukupnih sredstava mešovitih banaka zaplenjenih u Americi.

Podaci o iznosu ukupnih sredstava na računima njujorških agencija Beogradske banke u stečaju i Jugobanke u stečaju, koje su zatvorene 1992. godine uvođenjem sankcija bivšoj SRJ, tvrdi Agencija za osiguranje depozita Republike Srbije, zasnivaju se na informacijama likvidacionog upravnika iz SAD, pošto je dokumentacija obe agencije po zatvaranju zaplenjena. Prema tom izvoru, 31. maja 2007. godine na kamatonosnom računu njujorške agencije Beogradske banke u stečaju nalazilo se 94,2 miliona dolara, a na kamatonosnom računu njujorške agencije Jugobanke u stečaju 47,4 miliona dolara.

Okončanje stečajnih postupaka koji se već 11 godina sprovode nad Beogradskom bankom i Jugobankom usko je povezano sa okončanjem postupka likvidacije ove dve agencije, tvrde u Agenciji za osiguranje depozita, a kad će ta likvidacija biti okončana neizvesno je. Jer, 31. januara ove godine istekao je rok u kome su poverioci dve agencije, kojima je osporeno potraživanje, imali pravo da podnesu tužbu za utvrđivanje potraživanja nadležnom sudu u Njujorku.

Koliko je tužbi do isteka pomenutog roka podneto, Danas nije uspeo da sazna, a rok u kome će se okončati sudski postupci započeti po tim tužbama, neizvesan je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari