Boing otpustio direktora posle ispadanja panela trupa modela 737 tokom leta 1Boing 737 Max Foto: EPA-EFFE/MAST IRHAM

Kompanija „Boing“ je u sredu saopštila da šef njenog programa proizvoidnje mlaznih putničkih aviona 737 odlazi u okviru promene rukovodstva nekoliko nedelja pošto je eksplozivnom snagom ploča trupa aviona tog tipa tokom letaiznad Oregona, u SAD, čime je obnavljeno pitanje bezbednosti proizvoda te kompanije.

„Boing“ je saopštio da odmah odlazi Ed Klark koji je tu radio skoro 18 godina i od 2021. vodio program 737.

Klark je nadgledao fabriku u Rentonu, u Vašingtonu, gde je izvršeno konačno sklapanje aviona „Alaska Airlines“ „737 Max 9“ s koji je spao panel trupa. Federalni istražitelji su rekli da su posle popravke tog aviona nedostajali zavrtnji potrebni da se drži ploča koja se zove „čep“ za dodatna vrata.

Kejti Ringold, potpredsednica zadužena za isporuku aviona 737 avio-kompanijama, naslediće Klarka na mestu potpredsednika i generalnog direktora programa 737 i fabrike u Rentonu, navodi se u poruci zaposlenima Stena Dila, generalnog direktora „Boingovog“ odeljenja za komercijalne avione.

Kompanija je najavila još nekoliko imenovanja, uključujući dugogodišnjeg izvršnog direktora Elizabet Land na novo mesto više potpredsednice kompanije za kvalitet komercijalnih aviona.

Ovi potezi su deo „pojačanog fokusa kompanije na obezbeđivanje da svaki avion koji isporučimo ispunjava ili prevazilazi sve zahteve kvaliteta i bezbednosti“, rekao je Dil u e-poruci osoblju. „Naši klijenti ne zahtevaju i ne zaslužuju ništa manje od toga“, dodao je on.

Eksplozivno otpadanje panela sa avionu „Alaska Airlines“ „Max 9“ je dovelo do više kontrole regulatora, Kongresa SAD i avio-kompanija u „Boingu“.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prizemljila je sve „Max 9“ u SAD na tri nedelje radi inspekcije panela vrata i ograničikla proizvodnju „Boinga“ dok se ne reše drugi problemi u vezi s kvalitetom. Administrator FAA Majk Vitaker je rekao da „Boing“ ne obraća dovoljno pažnje na bezbednost jer pokušava da napravi više aviona kako bi zadovoljio potražnju avio-kompanija.

Izvršni direktori „Alaska Airlinesa“ i „United Airlinesa“ – dva američka prevoznika pogođena prizemljenjem „Max 9“, izrazili su ogorčenje i frustraciju kompanijom. Pitali su šta „Boing“ namerava da uradi na poboljšanju kvaliteta svoje proizvodnje.

„Mi smo izazvali problem i razumemo to“ – rekao je izvršni direktor „Boinga“ Dejvid Kalhun 31. januara. „Razumemo zašto su ljuti i radićemo na tome da zadobijemo njihovo poverenje“, rekao je on.

Kalhun je rekao da je kompanija povećala inspekcije u pogonima i kod dobavljača delova, imenovala penzionisanog admirala da pregleda upravljanje kvalitetom i zatvorila montažnu liniju za 737 na jedan dan da bi radnici mogli da razgovaraju o kvalitetu i bezbednosti.

Kritike „Boinga“ dostigle su nivoe koji nisu viđeni još od dve smrtonosne nesreće mlaznjaka „Max 8“ u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. kada je poginulo 346 ljudi i došlo do smenjivanja tadašnjeg izvršnog direktora „Boinga“.

Akcije kompanije „The Boeing Co.“, sa sedištem u Arlingtonu, u Virdžiniji, pale su u sredu za jedan odsto. A od ispadanja panela s trupa aviona su opale za 19odsto ili za 27 milijardi dolara vrednosti na berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari