Postupak za raskidanje ugovora sa firmom Borovica transport kao podizvođača na izgradnji Bulevara Evrope pokrenut je zbog brojnih zloupotreba prilikom sklapanja posla, saznaje Danas.


Preduzeće nedavno uhapšenog Dušana Borovice je mimo tendera uvučeno kao podizvođač, iako je u tenderskoj dokumentaciji navedena druga firma. Direktor Zavoda za izgradnju grada Goran Višnjić kaže za Danas da su ove nepravilnosti otkrivene nakon smene vlasti u Novom Sadu, a da je postupak za raskidanje ugovora pokrenut na inicijativu gradonačelnika.

– Firma Dušana Borovice je bila angažovana na deonici Bulevara Evrope od Rumenačkog puta do budućeg mosta preko kanala. Tender je dobio JKP Put, a kao podizvođač navedena firma MN iz Loznice. To preduzeće je već nabavilo građevinski materijal vredan 200 miliona dinara i spremno je da počne s poslom. Ugovor između Puta i Borovice nije smeo ni da postoji. Kroz kršenje zakonske procedure, preduzeće MN nije ni uvedeno u posao, iako je ponuda Puta s njima kao izvođačem pobedila na tenderu sa cenom od 995 miliona dinara. Zahvaljujući gradonačelniku, ovaj sumnjivi ugovor će biti raskinut – kaže Višnjić.

Kao razlog za raskid ugovora navedeni su sporost i odnos prema ugovorenim obavezama za posao na drugoj i trećoj deonici četvrte etape izgradnje Bulevara Evrope, koje počinju od kanala DTD, obuhvataju izgradnju mosta, i kolovoza sve do autoputa. Vrednost ovih radova iznosi 1,4 milijardu evra.

Četvrta faza izgradnja Bulevara Evrope, koja podrazumeva izgradnju mosta na kanalu DTD i izlazak bulevara na autoput, počela je 30. decembra 2011. godine. Deonica je duga 3,1 kilometar, od Rumenačkog puta do autoputa, a most preko kanala biće dug 176 metara.

Predviđena je izgradnja dve kolovozne trake, sa po dve saobraćajne, pešačkih i biciklističkih staza, kao i javno osvetljenje. Biće izgrađene dve kružne raskrsnice – jedna pre kanala DTD kao veza sa Privrednikovom ulicom, a druga posle kanala kao veza sa Primorskom ulicom. Planirano je i da se izgradi nadvožnjak preko železničkih postrojenja i Privrednikove ulice, dužine oko 450 metara. Radovi bi, nakon četiri meseca zastoja, uskoro trebalo da budu nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari