Bregu: Razvojni potencijal Zapadnog Balkana može se ostvatiti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Razvojni potencijal Zapadnog Balkana može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Razvojni potencijal Zapadnog Balkana može se ostvariti samo kroz regionalnu ekonomsku integraciju, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Regionalna ekonomska integracija nije samostalan proces i biće nepotpuna ako je ne bude pratio poziv za intenziviranje kredibilnog puta za članstvu u EU, rekla je Bregu sinoć u Minhenu na otvaranju skupa na visokom nivou „Utiranje puta za Evropsku uniju i Zapadni Balkan“, koji je organizovan zajedno sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom.

„Krajnje je vreme da proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bude u centru pažnje pre nego što postane prekasno. To je epicentar budućnosti ovog regiona. Evropska perspektiva je vodilja koja proces saradnje dugoročno čini korisnim za sve! Naš region nije savršen, ali želimo izvući nabolje iz njegove nesavršenosti“, rekla je Bregu.

Istakla je da Evropska unija ima svu prednost u regionu, da je podržava 62 odsto građana Zapadnog Balkana, a ujedno je i na prvom mestu kao najveći investitor.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana nije samo teritorijalno već i transformativno pitanje. Svi se slažemo da proširenje nije metodološki već politički proces i da kao takav treba i ostati“, rekla je Bregu.

Ocenila je da je sada vreme za delovanje i ako se sada ne iskoristi ta prilika Zapadni Balkan rizikuje gubljenje još jedne decenije obeležene novim potencijalnim nestabilnostima.

„Ako obrazovani i sposobni mladi ljude ne vide evropsku perspektivu kod kuće, iskoristiće postojeće mogućnosti da migriraju i bolje uslove života traže u EU“, zaključila je generalna sekretarka RCC.

Skupu su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, Evropske unije i američkog Kongresa, među kojima i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i američka senatorka Džean Šahen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari