Brnabić: EBRD treba da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, posle sastanka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, da bi sutra ta banka trebalo na Bordu direktora da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP).

Brnabić, koja završava dvodnevnu posetu Londonu, najavila je da će u narednih desetak dana biti objavljena i prva aukcija za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i nove kapacitete.

To je uslov za novi kredit za Elektroprivredu Srbije i nastavljamo odličnu saradnju sa EBRD u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske održivoti, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, EBRD će izdvojiti ukupno 80 miliona evra za digitalni razvoj u Srbiji, od čega će 10 miliona biti za BIO4 kampus u Beogradu i 70 miliona za NTP, pa će kredit koji će sutra biti formalno odobren, u pet u Beogradu biti potpisan.

Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane i kreativne i inovativne ljude, a posebno mi je važno što nastavljamo da ulažemo van Beograda, istakla je Brnabić.

Završili smo sve analize i izveštaje u rekordnom roku i njihov proces odobravanja je trajao manje od godinu dana, rekla je Brnabić.

Baso je rekla da je EBRD zadovoljna saradnjom sa Srbijom i projektima koje finansira, pre svega onima u naučnu zajednicu, zelenu tranziciju i podršku energetskom sektoru.

To su projekti koji će ojačati privredu Srbije i omogućiti njeno napredovanje, rekla je Baso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari