Brnabić u Londonu: Moja ideja je bila da transformišemo upravu, da građani i privrednici mogu jednim klikom do usluge 1Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Londonu sa predstavnicima alternativnih investicionih fondova koji investiraju u startap kompanije širom Evrope i poručila da će Srbija nastaviti sa jačanjem inovativnog preduzetništva i promovisanjem Srbije i uspešnih mladih ljudi.

Brnabić je na sastanku izrazila zadovoljstvo što je mogla da čuje da su predstavnici fondova upoznati sa brzim rastom startap ekosistema u Srbiji, kao i da su neki već bili u našoj zemlji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Predsednica Vlade učestvovala je i na panelu u Pablik holu pod nazivom „Šta je budućnost digitalizacije“, gde je istakla da je proces reforme javne uprave u Srbiji počeo od nule 2016. godine, kada je u Vladu ušla kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave sa zadatkom da je reformiše.

Moja ideja je bila da transformišemo upravu tako da postane elektronska, e-uprava, da sve usluge koje pružamo građanima i privredi budu elektronske, da građani i privrednici mogu jednom klikom da usluge učine dostupnim 24 sata dnevno, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, početna tačka je bila da imamo podatke u elektronskoj formi, u vreme kada su naši podaci bili 100 odsto na papiru.

Brnabić je podsetila da je krajem juna 2017. postala premijerka i da je tada počela digitalizacija svega, između ostalog i obrazovanja, i konstatovala da su glavna prednost Srbije sada postale informaciono-komunikacione tehnologije.

Ako hoćete da menjate državu, morate da napravite dodatnu vrednost. Za nas su to informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno digitalizacija države i društva. U osnovnim školama programiranje je obavezan predmet, gradimo naučno-tehnološke parkove i stanje se drastično promenilo, ukazala je ona.

Premijerka je precizirala da je 2012. godine izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a deset godina kasnije 2,7 milijarde evra, dok se do kraja ove godine očekuje da će dostići četiri milijarde.

Brnabić se osvrnula i na novine u obrazovnom sistemu, objasnivši da naše škole nisu bile povezane na internet.

Sa Evropskom investicionom bankom radimo na tome da povezujemo sve naše škole, čak i one sa nekoliko učenika, na brzi internet, a do sada smo povezali 1.800 škola u kojima deca mogu da uče na inovativni način, istakla je predsednica Vlade.

Takođe, kako je dodala, obučeno je 3.000 nastavnika, ali predstoji nam još obuka, s obzirom da nastavnici moraju da pristupaju digitalnim materijalima kako bi sva deca dobila jednak kvalitet nastave.

Ona je napomenula i da se u srednje škole uvode posebni predmeti iz oblasti umetnosti, jer uz IT morate da budete i kreativni, a tome doprinose umetnički predmeti.

Ne možemo svi biti IT stručnjaci, ali kada učite decu informacionim tehnologijama, učite ih algoritmima i kako da rešavaju probleme, što je važno za svako dete i svako društvo, ukazala je Brnabić.

Govoreći o tome gde vidi Srbiju za 10 godina, istakla je da će država raditi na tome da mladi visoko obrazovani ljudi ostaju u zemlji.

Prema njenoj oceni, naša zemlja će za 10 godina, ako ovako nastavi i prebrodi sve izazove, biti jedna od vodećih na polju tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari