Brnabić: Srbija će imati izvoz više od 10 milijardi evra u IKT sektoru 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj da Srbija do kraja mandata sledeće vlade ima izvoz više od 10 milijardi evra u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i da u tom sektoru bude zaposleno 140.000 ljudi.

Brnabić je na konferenciji povodom završetka „StarTech“ programa „Otvoreni horizont za inovacije“ istakla da je trenutno u IКT sektoru zaposleno 104.000 ljudi, a da je cilj da imamo 140.000 zaposlenih.

Ona je ukazala da Srbija sada ima ekonomski razvoj koji je dinamičniji i zadržava mlade ljude u zemlji, a one koji su otišli vraća iz inostranstva.

„Zahvaljujući Institutu za razvoja veštačke inteligencije imamo veliki veliki priliv naših stručnjaka iz inostranstva, koji se vraćaju u Srbiju i nakon 10 i 20 godina u inostranstvu, da rade ovde u Institutu“, kazala je ona.

Istakla je da danas u Srbiji postoji vera u to da su inovacije i znanje oblasti „u kojima možemo da budemo pobednici, što nije bio slučaj 2016. godine“.

Premijerka je podsetila da je Srbija 2012. godine imala izvoz IКT sektora od 375 miliona evra, a da će ove godine on iznositi između 3,6 i 3,7 milijardi evra.

„Nismo definisali veštačku inteligenciju i biotehnologiju zato što su moderne, već zato što imamo najbolje rezultate u tom sektoru“ rekla je Brnabić.

Ocenila je da je razvoj veštačke inteligencije (AI) i biotehniologije logičan sled nakon odličnih rezultata u IКT sektoru, a kad je u pitanju upotreba AI, ona je rekla da razmišlja o njenom korišćenju u zdravstvu, energetici i drugim oblastima.

Premijerka je, govoreći o inivacijama u zdravstvu, najavila da će biti uloženo 200.000 evra u to da veštačka inteligencija čita snimke sa mamografa, dok će se primena veštačke inteligencije u oblasti energetike biti, na primer, i u predvidivosti remonta u termoelektranama.

Takođe je istakla da privreda u Srbiji i dalje kaska po produktivnosti za Evropskom unijom, kao i da će se tu investirati uz pomoć veštačke inteligencije.

„Srbija se nametnula kao jedan od lidera u razvoju veštačke inteligencije, tako da smo postali deo globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, gde je samo 29 zemalja u svetu“, rekla je Brnabić i dodala da Srbija mora da bude još hrabrija u ovoj oblasti u narednom periodu.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović istakla je da „Star Tech“ projekat već tri godine podržava domaće inovatore i da je cilj tog programa da podstakne transformaciju tradicionalne ekonomije u ekonomiju inovacija i znanja.

Kako je istakla, ideje koje su pristigle na „Star tech“ konkurs potvrđuju da je to sektor koji zaslužuje podsticajan regulatorni okvir i dodatno finansiranje, jer će se uloženo višestruko vratiti.

„Mnogi od naših dobitnika grantova finalizovali su svoje projekte, zaposlili radnike i doprinose ekonomskom napretku našeg društva“, rekla je Jovanović i dodala da su oni predstavili svoje projekte na međunarodnim konferencijama.

Ona je navela da program „Star Tech“ i kompanija „Filip Moris“ pokazuju da, uz vladu Srbije, strani investitori i domaći preduzetnici mogu da budu pokretači inicijativa koje Srbiji stvaraju mesto u društvu najboljih.

Jovanović je navela nekoliko uspeha koji su postigli učesnici „Star tech“ programa: prvi mobilni CT skener stigao je na tržište SAD, patentirane su četkice za pse koje će od sledeće godine biti na tržištu EU, lansirana je prva platforma u Srbiji putem koje građani Niša mogu da prijave probleme i aktivno se uključe u različite akcije i inicijative na lokalnom nivou, na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu postavljena je platforma koja, uz pomoć veštačke inteligencije, pretvara govor u znakovni jezik, što značajno olakšava kretanje osobama sa oštećenim sluhom.

„Star Tech“ projekat je trogodišnja inicijativa vredna pet miliona dolara koju su krajem 2020. pokrenuli kompanija Filip Moris i NALED u saradnji sa vladom Srbije kako bi zajedno podržali razvoj inovacija i digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

„U ovom trećem krugu smo imali najviše prijava – 302, gotovo za trećinu više nego prethodne godine, što je najbolji dokaz da je Star Tech zaživeo i da postoji veliki potencijal za njegovu dalju nadogradnju“, rekao je direktor kompanije Filip Moris Internacional za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević.

Podsetio je da su za tri godine podržali 82 inovativna projekta, a vrednost pojedinačnih donacija je između 15.000 i 100.000 dolara.

„Među novih 25 dobitnika grantova imamo sve ‘od igle do lokomotive’ ili u našem slučaju – od udice (aplikacije za ribolovce) do aviona (analitika podataka u vazduhoplovstvu)“, rekao je Jakovljević i najavio nastavak projekta i u naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari