Prema procjenama ambasadorke Ukrajine u Crnoj Gori Oksane Sljusarenko, ove godine će oko 140.000 ukrajinskih turista ljetovati u crnogorskim odmaralištima, što je čak tri puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je, uglavnom na crnogorskom primorju, boravilo oko 50.000 gostiju iz te zemlje. Ona je za Danas potvrdila da će čarter letovima do Tivta i Podgorice turisti iz Ukrajine stizati i tokom oktobra.

Na pitanje koliko je tome doprineo ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i uvođenje viza za turiste iz Ukrajine, ambasadorka kaže da je to svakako u najvećoj mjeri uticalo, „mada ne treba zanemariti ni nemire u Egiptu i Turskoj, koji su takođe odvratili izvjestan broj turista od namjere da odmor provedu na tim destinacijama“.

Da li su, i u kom broju, turisti iz ostalih zemalja „zamijenili“ Hrvatsku, kao omiljenu turističku destinaciju, Crnom Gorom nijesmo uspjeli da saznamo jer, kako smo saznali od predstavnika turističke privrede, sezona još traje, pa će konačni rezultati biti saopšteni krajem oktobra. Prema dosada publikovanim podacima koji govore o ukupnom broju posjeta turista, situacija je nešto bolja nego prošle godine. Oglasili su se i predstavnici Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), preciznije rečeno predsjednik Udruženja hotelijera u okviru CTU, Zlatibor Milić, koji je potvrdio da je posjeta u hotelima bolja od prošlogodišnje, ali da je ispod očekivanog. On, međutim, nije saopštio konkretne pokazatelje.

Da li je ulazak Hrvatske u EU donio, ili će donijeti, još neke benefite crnogorskim privrednicima, imajući u vidu da će mnogi, naročito prehrambeni proizvodi iz Hrvatske, koji su inače veoma zastupljeni na tržištu Crne Gore, zbog viših carinskih stopa biti skuplji? To pitanje postavili smo potpredsjedniku Unije poslodavaca Crne Gore Budimiru Raičkoviću, koji kaže da je ulazak Hrvatske u EU svakako pozitivan signal za sve zemlje u regionu, pa i za Crnu Goru i Srbiju, koje žele da postanu članice velike evropske zajednice.

– Posmatrano na kraći rok moguće je da će doći do poskupljenja određenih proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske. To je šansa za proizvođače iz Crne Gore i Srbije da potrošačima ponude slične proizvode koji će biti konkurentniji što se cijene tiče, odnosno jeftiniji. S druge strane, na duži rok posmatrano, pošto su i Crna Gora i Srbija počele pregovore za pristupanje EU, onda privrednici tih zemalja treba da razmišljaju o tome kako da svoje proizvode učine konkurentnijim na, inače zahtjevnom, tržištu Evropske unije – izjavio je za Danas Raičković.

Berićetan avgust

Zvanična statistika ukazuje na to da je Crnu Goru u avgustu posjetilo 500.779 gostiju što je 5,2 odsto više nego u istom mjesecu lane. Ostvareno je 3.765.533 noćenja, odnosno četiri odsto više nego u istom periodu 2012. godine. Prema podacima Monstata najviše gostiju – čak 29 odsto, stiglo je iz Srbije. Na drugom mestu su Rusi (24 odsto), dok je iz BIH stiglo 8,3 a iz Ukrajine 4,6 odsto od ukupnog broja turista. I dok je za turiste iz Srbije i Rusije Crna Gora, već godinama unazad, omiljena destinacija pravo iznenađenje su gosti iz Ukrajine koje je ulazak Hrvatske u EU „preusmjerio“ na crnogorsku obalu. Procjenjuje se da je uvođenje viza za ulazak u Hrvatsku jedan od glavnih razloga za veće prisustvo turista iz Ukrajine, naročito onih koji ljetuju u sopstvenoj režiji, na Crnogorskom primorju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari