Belgija i Mađarska beleže najveći porast prometa usluga u EU 1Foto: Shutterstock/Finn stock

U februaru ove godine zabeležen je rast pružanja usluga u različitim delatnostima od 4,9 odsto u evrozoni i 4,8 odsto u Eevropskoj uniji (EU), u poređenju sa februarom prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.

Kada se podaci iz februaru uporede sa januarom ove godine, desezonirana proizvodnja usluga porasla je za jedan odsto u evrozoni i za 1,1 odsto u EU.

U evrozoni je u februaru, u odnosu na januaru ove godine, povećan broj usluga u oblasti transporta i skladištenja za 0,6 odsto, zatim u oblasti usluga smeštaja i ishrane za 1,7 odsto, u oblasti informacija i komunikacija za 1,5 odsto, u oblasti poslova sa nekretninama za 0,1 odsto, u oblasti za stručne, naučne i tehničke delatnosti za 0,5 odsto i u oblasti za administrativne i pomoćne usluge za 0,3 odsto.

Što se tiče broja usluga u EU kada se uporede isti periodi, one su povećane u oblasti transporta i skladištenje za 0,8 odsto, u oblasti usluga smeštaja i ishrane za 1,8 odsto, u oblasti informacija i komunikacija za 1,5 odsto, u oblasti stručne, naučne i tehničke delatnosti za 0,9 odsto i u oblasti za administrativne i pomoćne usluge za 0,4 odsto. Broj usluga je smanjen u oblasti poslovanja nekretninama za 0,5 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveća mesečna povećanja usluga zabeležena su u Belgiji i Mađarskoj sa po 2,9 odsto, Poljskoj sa 2,5 odsto i Grčkoj i Malti sa po 2,3 odsto.

Najveći pad zabeležen je u Sloveniji i to od 1,9 odsto, Litvaniji od 1,7 odsto i Rumuniji 1,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari