Brze mere Vlade neće doneti i brzi rast

* Nikola Pavičić: Aspirinom se ne leči teška bolest * Slobodan Petrović: Kurs je suviše precenjen
Ekonomisti i privrednici o kratkoročnom planu države podizanje BDP-a

Ostavite komentar


  1. Sam termin "nadoknađivanje manjkova u BDP " pokazuje da vlada isključivo vodi računa o NBS koja emituje državne devizne obveznice po stopi prihoda od 4 % i održava stabilan kurs dinara intervencijama iz deviznih rezervi radi omugućavanja prinosa na državne dinarske obveznice sa prinosom od 5.6 %. Znači da će vlada povećati javnu potrošnju,a sa obzirom da je inflacija projektovana na 4 % kao i referentna kamatna stopa NBS, preostaje samo zaduživanje,što će se pokazati povećanjem Javnog duga .Drugim rečima to nema veze sa ekonomskom naukom,nego više sa gledanjem u nebo da li će biti,kiše,grada ili suše,iskreno nije ni Milošević bio vajni stručnjak na ekonomskom polju alije shvatio da Srbija ima milion građana koji se bave poljoprivredom,pa bar je shvatio da treba da im da gorivo po beneficiranim cenama,sa obzirom da je NIS tada kao državno preduzeće imao svoje bušotine to je sasvim bilo dovoljno da se u jednoj centralističkoj privredi pod sankcijama ostvaruje rast BDP od 3 do 5 %. i to pod sankcijama sa većom inflacijom nego sada,pa šta onda radi vlada sada poslednjih 17 godina,o kakvim to merama i intervencija pričaju,pa ne goji se prase pred božić.

  2. Nas veliki problem je zaostajanje za drugim zemljama, jer kod SVIH BDP raste po vecoj stopi od nase, Naprimer Rumuni koji su godinama zaostajali za nama sada imaju povecanje BDP-a 4-5% , Albanci 3,9% , tesko da ih mozemo stici. Oni nam beze a mi stojimo na mestu ili nazadujemo. Ako ovi ostanu jos koju godinu na vlasti mi kao drzava smo propali.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.