Da li je Bugarska odustala od naplate takse zbog ucena Vučićevih saveznika iz EU? 1foto EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Bugarska je danas povukla svoju odluku o uvođenju takse na ruski gas Srbiji i Mađarskoj, posle nepuna dva meseca od kada je ta taksa uvedena. Nije prvi put da se ovako nešto dešava, ali ukoliko je Bugarska pristicima iz Evropske unije (EU) naterana na ovaj korak, možda nije ni poslednji.

Uredba koju je ova zemlja donela 13. oktobra ove godine, stupila je na snagu odmah.

Predviđeno je bilo plaćanje takse od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa, koji se isporučuje kroz teritoriju Bugarske.

Kako je Danas ranije pisao, potrošači u Srbiji se ruskim prirodnim gasom snabdevaju upravo preko teritorije Bugarske, koji se transportuje gasovodom “Turski tok”.

Ostaje nejasno zašto se Bugarska posle kratkog vremenskog roka predomislila u vezi naplate takse.

Ministarka rudarska i energetike Dubravka Đedović Handanović za Danas je dala komentar povodom ovoga ističući da je ovo važno pitanje i da je to političko pitanje.

Ona objašnjava da se Srbija obratilila Energetskoj zajednici, čiji je član.

„Energetska zajednica je taj upit uputila Evropskoj Komisiji (EK), pa smo na taj način rešili potencijalni problem te naši građani neće plaćati gas po višim cenama“, kaže Đedović Handanović.

Mađarska je, kako dodaje, pokrenula upit ka Evropskoj uniji (EU).

„Kao članica EU smatrali su da je uvođenje ovih taksi bilo protivno evropskim pravilima. Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene i drago nam je da je tako i ovoga puta“, naglašava ministarka.

gasni interkonektor niš
Foto: Dimitrije Nikolić/ATAImages

Stručknjak za energetiku Miodrag Kapor za naš list pojašnjava da je Bugarska pokušala sa taksama, ali da je zbog ucena od strane pojedinih saveznika Aleksandra Vučića, to za sada ukinuto.

„Takse su sada stavljene ad akta, zato što Vučić ima svoje saveznike u EU, to je pre svega Viktor Orban iz Mađarske, a ima i prijateljske veze sa Austrijom„, navodi on.

Bugarska je, kako pojašnjava, bila prinuđena da odustane od taksi zbog ucena na nju, pre svega oko njenog članstva u Šengenu.

„Međutim to je za sada stavljeno po strani, a da li se ponovo uvoditi kasnije, to se ne zna“, smatra Kapor.

Što se tiče cene prirodnog gasa u Srbiji, on veruje da će ona rasti.

„Prirodni gas u Srbiji se već dugo naplaćuje ispod nabavne cene građanima. Postoji zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da bi Srbija imala i dalje dobar kreditni rejting, da se cene energenata, uključujući prirodni gas, podignu“, ukazuje Kapor.

On naglašva da država to i radi.

„Očekujem da će biti još povećanja cena, jer će i cene struje biti povećane naredne godine, ali ne verujem da će se opet doći do tržišne cene“, kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari