LNG terminalFoto: EPA-EFE/YVES HERMAN/POOL

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu korist imati ceo region.

Bulgartransgas trenutno ima udeo od 20 odsto u plutajućem LNG terminalu južno od grada Aleksandrupolisa, na Egejskom moru. Terminal se još gradi i planirano je da počne da radi početkom 2024. godine.

Vladimir Malinov je na 23. Svetskom LNG samitu u Atini, koji je okupio predstavnike svetskih gasnih kompanija, rekao da LNG ima ključni značaj i da se očekuje da će njegov udeo u energetskom miksu rasti, saopštio je Bulgarstransgas, a prenosi agencija BTA.

Na skupu su američki ambasador u Grčkoj Džordž Cunic i Malinov potvrdili da je ploveća jedinica za regasifikaciju tečnog gasa (FSRU) napustila brodogradilište u Singapuru i da bi sredinom decembra trebalo da stigne u Aleksadrupolis.

Malinov je rekao da operateri koji upravljaju takozvanim Vertikalnim gasnim koridorom koji vodi od juga, iz Grčke, ka severnoj Evropi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, rade na postepenom jačanju njegoviih kapaciteta kako bi izašli u susret povećanim potrebama.

„Povezivanje gasovodnih mreža Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske i obezbeđivanje tehničkih mogućnosti za dvosmerni transport prirodnog gasa omogućiće da transport dodatnih količina LNG bude uvećan na najefikasniji način“, rekao je Malinov.

On je, kako je prenela kompanija, rekao i da bi krajem 2024. godine trebalo d bude završeno proširenje kapaciteta podzemnog skladište gasa kod bugarskog sela Čiren, severno od Sofije, kako bi ono moglo da zadovolji potrebe tržišta.

Mediji su ranije preneli da bi dnevni kapacitet utiskivanja gasa u skladište Čiren nakon rekostrukcije trebalo da bude povećan sa sadašnjih 3,62 miliona kubnih metara na osam miliona kubnih metara, a ekstrakcije sa 3,82 miliona kubnih metara, na deset miliona kubnih metara.

„Sinergija projekta Vertikalnog gasnog koridora, terminala u Aleksandrupolisu i proširenja skladišta Čiren stvoriće neophodne uslove za isporuku većih kolićina LNG ne samo za grčko i bugarsko tržište, nego i za ceo region, uključujući Srbiju, Severnu Makedoniju i Moldaviju“, rekao je Malinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari