Bugarska treći najveći kupac ruske nafte u svetu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Na kraju 2022. Bugarska je postala treći najveći kupac ruske nafte u svetu, navodi portal Oilprice.com.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije stručnjak za energetiku u sofijskom Centru za proučavanje demokratije Kostanca Rangelova, u intervjuu bugarskom servisu RFE/RL izjavila je da su glavni kupci ruskog “crnog zlata” Kina i Indija , a u decembru 2022. treći najveći kupac ruske nafte u svetu bila je Bugarska. Prethodno je tu poziciju zauzimala Turska. Količina ruske sirove nafte koja se utovarivala u lukama zemlje krajem 2022. u proseku je iznosila 2,65 miliona barela dnevno.

To je pad od oko 14 odsto u odnosu na prethodni mesec, novembar. Podaci koje je objavio S&P Global pokazuju da je Bugarska u decembru 2022. uvozila oko 150.000 barela ruske nafte dnevno. Bugarska ne prkosi sankcijama, već je od Brisela obezbedila izuzeće, odnosno dozvolu da preuzima pošiljke ruske nafte isporučene morem.

Sva ruska sirova nafta isporučena u Bugarsku završava u rafineriji Neftochim Burgas. Rafinerija, smeštena u crnomorskoj luci Burgas, je u vlasništvu Lukoila, drugog najvećeg proizvođača nafte u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari