Čadež: Italija je jedan od naših većih trgovinskih partnera 1Marko Čadež Foto: PKS

Zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava sutra u Trstu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za italijansku novinsku agenciju „Nova“.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Čadež je rekao da ekonomske odnose Italije i Srbije karakteriše višedecenijska uspešna saradnja, koja sada dobija nove šanse za dalje unapređenje.

„Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno, jer su mnogi naši projekti deo velikog Vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti“, ukazao je Čadež.

On je dodao da u Srbiji radi 1.300 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju oko 30 hiljada ljudi.

„Skoro kao mali grad. Italija je jedan od naših većih trgovinskih partnera, sa kojim smo dostigli razmenu robe i usluga od oko pet milijardi evra, a 60 odsto italijanskih kompanija u Srbiji su mala i srednja preduzeća“, precizirao je Čadež.

Takođe je naglasio da su italijanske kompanije bile preteča u mnogim sektorima, poput „Fiata“ u automobilskoj industriji i zajedničkog preduzeća „Fintela“ i MK grupe, koje je sagradilo prvi vetropark u Srbiji.

Istakao je da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim privrednim rastom na kontinentu u poslednjih pet godina i dodao da su pokretačka snaga najinovativniji sektori.

„IKT sektor kontinuirano raste oko 40 odsto godišnje a stopa rasta se i dalje povećava. Na polju novih tehnologija, Srbija je danas prepoznata kao jedan od najkonkurentnijih centara. Imamo 6,5 miliona stanovnika i očekuje se da vrednost izvoza softvera ove godine dostigne oko pet milijardi evra, a 10 milijardi će, prema projekcijama, dostići 2027. Tu konkurentsku prednost prepoznaju italijanske kompanije i dolaze u Srbiju“, naglasio je Čadež.

On je istakao i da je među tradicionalnim sektorima najvažniji infrastrukturni i dodao da je „kec u rukavu“ Ekspo 2027, koji će se održati u Beogradu.

Ukazao je da će Beograd 2027. biti „centar sveta“, da se očekuje se ogroman razvoj u oblasti nekretnina i infrastrukture i da je to prava prilika za italijanske kompanije.

„Trst je veoma važan kao pomorsko čvorište i centar trgovine između Zapadne Evrope, Italije i našeg jugoistočnog dela Evrope. Veze postoje, samo se moraju potpuno modrnizovati“, dodao je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari