Čadež: Kosovski privrednici najviše nabavljaju sirovine iz Srbije

Ostavite komentar


  1. Kad nam je predsednik privredne komore ovaj stručnjak, onda nije ni čudo sto svi strepe da će Srbija bi ti najjača ekonomija na planeti, a bogami i sire. Nego, gde je ovaj stručnjak radio pre nego što ste mu dalu da vodi privredu ili da komentariše privredne planove Srbije?

  2. Male gubitke imaju kompanije iz Evropske unije, ali velike gubitke imaju tajkuni iz Srbije. Direktna šteta tajkunskih preduzeća iz Srbije koja isporučuju robu na kosovsko tržište, ukoliko taksa ne bi bila ukinuta, ne može se proceniti. Kosovski privrednici najviše nabavljaju sirovine, repromaterijal i poluproizvode za dalju preradu i gotove proizvode zbog toga što su im lako dostupni, jeftiniji je transport i ostvaruju veću zaradu nego da ih kupuju iz drugih zemalja, a peru i PDV“. Ali Čadež nije rekao čije kompanije isporučuju sirovine (pšenicu, kukuruz, soju, brešno, ulje, margarin,konditore, naftu i gas, deterdžente i kućnu hemiju, kozmetiku , sokove i alkoholna pića itd.), kao i ono što se ne isplati poslovnim liderima Srbije (junad , konditori i ostale sitnice)rade sitni liferanti. Preko 90 % ovih proizvoda isporučuju: Kole. Peconi i KnezPetrol. Naravno imaju dvostruku dobit. Jedna je u razlici u ceni a druga je oprani PDV. A sada zaključak. Potrošači srbije mogu imati samo niže cene proizuvoda koji se izvoze na KiM jer dotični lideri izvoza nemaju drugo tržište pa će morat da prodaju svoje proizvode po nižim cenama u Srbiji. Već se sada oseti povećana reklamna kampanja na domaćem tržištu za sve proizvode koji su išli na K i M.

    1. Gospodine pricate gluposti. Moja kompanija je izgubila 15 % prometa. Niko tu nije oprao ni jedan jedini dinar PDVa ni ma nasoj a niti na albanskoj strani. Albanci pri uvozu moraju da plate PDV svojoj drzavi. Mi necemo spustiti cijene u SRB jer necemo postici nikakav efekat = konkurencija ce da ucini isto i zasto bi mi gubili novac a zauzvrat dobili nista? Tih 15 % gubitka moze da nam nadoknadi srpska drzava (najbolje onaj debeljko Dacic, jer izgleda da na kraju ne prodjose oni vec mi k’o preko Kurza) sto ona svakako nece uraditi = otpusticemo 20 – ak ljudi (sto za lanac ispred i iza nas znaci jos dodatnih cca. 100 – ak) radnih mjesta manje. Da izvezemo negdje drugo ne mozemo jer su trzista vec podijeljenja (gubitak). Eto bravo za uspkesnu srpsku diplomatiju! Turci, Bugari itd. zadovoljno trljaju ruke.
      P.S. moja kompanija je u svome segmentu 10 punih godina uspjesno odolijevala turskim napadima i drzala 50 – 60 % trzista. Eto odradi pjevac Osman-Age i njegov sef AV sjajan posao za Turke! Sada tek kontam srpsku opsjednutnost Turcima!

  3. Tipican govor partijskog kadra kojim, umesto da se zabrinemo i preduzmemo nesto da olaksamo situaciju, uljuljkavamo se u sigurnost koje nema. Ovo nema nikakve veze sa stvarnoscu g.Cadez ali Vam obezbeduje fotelju bar do prevremenih izbora jos nekoliko meseci!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.