Čadež: Nova Komora za nove izazove 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Privredna komora Srbije (PKS) prilagodiće svoje servise potrebama i zahtevima privrede u ovim neizvesnim i izazovnim vremenima, a glavna težišta su digitalizacija „tradicionalnih“ privreda i povezivanje sa IKT sektorom, zelena tranzicija i naše kompanije u globalnim dobavljačkim lancima, rekao je predsednik PKS Marko Čadež na sednici skupštine PKS.

Čadež je, kako se navodi u saopštenju PKS, istakao da je osnovni cilj promena da PKS bude servis privredi.

„Šta je sve potrebno privredi to je stvar koja se menja iz meseca u mesec, iz godine u godinu i samim tim moramo da budemo organizacija koja je spremna da odgovori na vaše zahteve, da vam preporuči neke stvari koje bi mogle da vam pomognu i poboljšaju vaše poslovanje. Sve je pitanje svrhe kako na ličinom tako i na planu poslovanja“, poručio je Čadež.

On je najavio da će se PKS posvetiti problemima članica i suštinskoj podršci u pronalaženju mogućih rešenja.

Srbija i privrede regiona deo su globalnih tokova pa će tako i globalni problemi posebno evropski uticati na privrednu dinamiku kod nas i u regionu, ocenio je Čadež.

On je ukazao da su i dalje najveći izazovi sa kojima će se suočiti evropska privreda inflacija, rast referentnih kamatnih stopa do čak četiri odsto, nedostatak kadrova, visoke cene energenata, poskupljenje hrane, pad tražnje i poremećeni lanci snabdevanja.

„Izazovi donose i određene šanse koje Srbija i region mogu iskoristiti, za nove investicije u proizvodnju i uključivanje u dobavljačke lance“, rekao je Čadež.

On je najavio da će PKS „kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje, fleksibilnog zakonodavstva za inovacije, preporuka za unapređenje kompleksnih privrednih potencijala“.

Čadež je ocenio da je regionalno ekonomsko povezivanje „ključna strateška šansa i Srbije i ostalih ekonomija u regionu da postignu brži rast, ali i da se efikasnije izbore sa izazovima novih globalnih ekonomskih trendova“.

„Zajedničke politike uvezivanja regiona u jedinstven ekonomski prostor i izgradnja međusobnog poverenja biće ključnei za uključivanje ekonomija u jedinstveno tržište EU i uživanje četiri slobode pre punopravnog članstva u Uniji“, naveo je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari