Čadež: Pojednostaviti proceduru za uvoz radne snage 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Zajednički problem privrede Zapadnog Balkana je nedostatak radne snage i zato ćemo inicirati da se sa vladama u regionu dogovorimo oko pojednostavljenja procedure kad je u pitanju uvoz radne snage, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je nakon sastanka sa privrednicima iz poslovnog udruženja „Biznis centar“ Jelah – Tešanj u Bosni i Hercegovini rekao kako se radi i na dodatnim obukama i razvoju dualnog obrazovanja ali da su to sve rešenja koja ne mogu da se čekaju jer u slučaju da se poslovi budu gasili nećemo imati dovoljno radnika.

On je kao i predsednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana objasnio da je razlog održavanja sastanka u Tešnju taj što, iako je mala opština sa nešto više od 43.000 stanovnika, u njoj ima više od 120 različitih tipova proizvodnje, a brojne velike kompanije iz BiH i Evrope u tom mestu otvaraju svoje fabrike.

KIF će, kako je rekao, još snažnije insistirati da što pre počne da funkcioniše regionalno tržište radne snage, ne samo u okviru Inicijative „Otvoreni Balkan“ i tri zemlje, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, nego i da joj se ostale ekonomije što pre pridruže.

„Razgovarali smo i o skraćivanju dobavljačkih lanaca i zajedničkom nastupu regionalnih kompanija ka međunarodnim partnerima jer sve više kompanija iz Evrope traži dobavljače koji mogu u regionu da proizvode za njih. Dogovorili smo zajedničku saradnju, a prvi korak je InterConnect Executive Summit u Beogradu gde će doći više od 30 evropskih kupaca iz oblasti IT, automobilske, metalske, elektro i prehrambene proizvodnje“, istakao je Čadež.

Na sastanku je dogovoreno i da se omogući kompanijama iz regiona da koriste resurse i predstavništva PKS i Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u inostranstvu kako bi se regionalna preduzeća povezala sa svetskim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari