Carina Kosova: I dalje na snazi zabrana uvoza robe proizvedene u Srbiji 1 Foto: Pixabay/Sauerlaender

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavljeci izjavio je danas da je dalje na snazi odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe proizvedene u Srbiji.

„Carina na graničnim pelazima, u saradnji sa policijom, sprovodi ovu odluku“, rekao je on za RTK 2.

Kako je pojasnio, prvobitna odluka Vlade Kosova odnosila se na i na zabranu ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo, ali je ona promenjena pa je kamionima sa takvim tablicama omogućen ulazak, ali je na snazi odluka o apsolutnoj zabrani uvoza srpske robe

Prema njemu nema zabrane prolaska kroz Kosovo robe koja se proizvodi u Srbiji i prevozi za druge države.

„Ovih dana nismo imali tranzit srpske robe na ovaj način, jer verovatno postoji bojazan oko eventualnih nesporazuma“, kazao je Staviljeci.

Odluka o zabrani uvoza robe proizvedene u Srbije se odnosi samo na komercijalnu robu, tako da građani mogu uneti na Kosovo robu proizvedenu u Srbiji namenjenu ličnoj upotrebi, čija vrednost nije viša od 175 evra, što dokazuju prilaganjem fiskalnog računa.

Upitan da li ovoj meri podležu i školski udžbenici, kao i ćirilične knjige namenjene deci koja nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, Staviljeci je rekao da je to pitanje za Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnoglogije Kosova.

„Pre mesec dana doneta je odluka da je za knjige potrebna dozvola nadležnog ministarstva, dok udžbenici ne podležu nikakvim carinskim dažbinama“, kazao je on.

O dostavama pošiljki koje se prevoze vozilima Pošte Srbije, odnosno proizvoda iz Kine, Staviljeci je rekao da nema informacija da je bilo nekih problema jer ne postoji zabrana uvoza kineskih proizvoda.

„U toku je sezona letnjih odmora, nema gužve i dužeg zadržavanja na prelazima, najprometniji prelazi su Vrmnica i Merdare“, kazao je on.

Naveo je da Carina Kosova beleži i povećanje prihoda.

„Prihodi ostvareni u 2023.godini, do danas, veći su za osam odsto u poređenju sa istim periodom u protekloj godini i iznose 768 miliona evra“, kazao je Staviljeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari