Cene sirove nafte na istorijskom rekordu 1Foto: Pixabay/DeltaMike

Nedostatak goriva u najvećim zemljama potrošačima, baš kada je počela letnja sezona vožnje u SAD-u, podigao je cene nafte na nivo istorijskih rekorda, sve od zapadne Afrike do Severnog mora, piše Rojters.

“Ponude za srednje slatku naftu “forcados blend” i “escravos” iz Nigerije približile su se premiji od osam dolara u poređenju sa zastarelim “brentom” što je njihov najviši nivo ikada”, piše Rojters.

Marže prerade benzina, poznate i kao pukotine, u severozapadnoj Evropi dostigle su novi maksimum prošle nedelje na nešto iznad 40 dolara po barelu pre nego što su pale za oko 10 dolara – i dalje blizu maksimuma poslednji put zabeleženih 2015. godine.

Kako Blumberg prenosi evropska nafta Brent je dostigla jutros 120,2 dolara po barelu nakon čega se spustila na 119,8 dolara.

U Severnom moru, prema pisanju Rojtersa, razlike u Osebergu i Ekofisku su na vrhuncu svih vremena, rekli su trgovci, delom zbog smanjenog opterećenja oko održavanja u poslednjem.

I u SAD američka nafta VTI, pogodna za benzin, porasla je na najviši nivo od marta ranije ovog meseca.

Prosečne cene dizela u SAD kretale su se oko rekorda od 5,58 dolara ovog meseca, što je tri četvrtine više nego prošle godine, pošto je maloprodajna cena galona benzina premašila 4,37 dolara, što je, kako navodi Rojters, takođe rekord.

Maloprodajne cene benzina su u SAD polovinom maja porasle i dostigle još jedan rekord svih vremena, nadmašivši jedan postavljen u martu, pošto su se svetske rafinerije uhvatile u koštac sa uskim grlom zbog kojeg su cene porasle uoči sezone vožnje.

Prosečna cena maloprodajnog galona benzina dostigla je 4,37 dolara, a od 30. marta fjučersi na naftu Brent pali su za sedam odsto, dok su oni na benzin porasli za 9,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari