Pitanje bescarinskog izvoza u Rusiju 10.000 Fijatovih vozila proizvedenih u kragujevačkoj fabrici, najverovatnije će biti rešeno do kraja nedelje, kada se sastaje Savet Evroazijske ekonomske unije. U tom pravcu su u međuvremenu napravljeni dobri pomaci – rekao je juče ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Ćepurin otvarajući treći privredni sajam „Expo Rusija – Srbija 2016“ kao i rusko-srpski poslovni forum, koji se do petka održava u kongresnom centru hotela Metropol.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Bescarinski izvoz u zemlje EEU – Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Belorusiju i Jermeniju, najverovatnije će biti uslovljen recipročnim uvozom vozila iz tih zemalja, ali će za Fijatovu fabriku u Srbiji to značiti više reklamni prodor na veliko azijsko tržište, nego što se očekuju zarada od prodaje. Ideja da se lista iz sporazuma o bescarinskoj trgovini koji Srbija ima potpisan sa Rusijom, proširi i na izvoz automobila proizvedenih kod nas, potekla je još u prethodnoj vladi, kada je o tome najpre pregovarao tadašnji ministar Mlađan Dinkić, potom se uključio sadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji je o tome u nekoliko navrata razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kočničar u tom poslu je, kako se tvrdilo, bio je Kazahstan, koji odlaganjem uvoza štiti svoju auto-industriju, ali je taj doskoro tvrdi stav smekšao nakon prošlonedeljne posete ministra trgovine Rasima Ljajića. Uz to, u igru je ponovo vraćen prvobitno pominjan kontingent iako je već neko vreme zahtev za izvoz pod povlašćenim uslovima bio prepolovljen, na oko 5.000 vozila.

Inače, organizator rusko-srpskog privrednog sajma je AD Zarubež – Ekspo“ pod patronatom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije i Privredne komore Srbije, a cilj je jačanje trgovinskih odnosa dve zemlje i predstavljanje firmi koje u direktnim B2B susretima mogu tokom trodnevnog trajanja sajma, da ugovaraju nove poslove. Na izložbi je prisutan veliki broj ruskih i srpskih kompanija, posebno predstavnika malih i srednjih preduzeća iz svih privrednih delatnosti.

– Ovo je jedinstven sajam u kome privrednici Rusije i Srbije nastupaju jedni prema drugima, pri čemu je to multigranski skup koji u oba smera omogućava firmama da se predstave svojim uslugama i programima – kaže za Danas Mihail Akopov, jedan od organizatora manifestacije.

On dodaje da je koincidencija to što su pre nekoliko dana u Beogradu boravili predstavnici desetak velikih trgovinskih lanaca iz Moskovske oblasti, koji traže dobavljače među srpskim proizvođačima uglavnom hrane, ali naglašava da i na Expo Rusija – Srbija trgovci mogu da pronađu nove partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari