U okviru takmičenja biznis planova „Ostvari svoj san“ organizovanog u okviru USAID Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti, od 550 kandidata juče su proglašeni pobednici, njih 41 iz opština Bujanovac, Medveđa, Novi Pazar, Kraljevo, Kuršumlija, Preševo i Prijepolje.

U okviru takmičenja biznis planova „Ostvari svoj san“ organizovanog u okviru USAID Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti, od 550 kandidata juče su proglašeni pobednici, njih 41 iz opština Bujanovac, Medveđa, Novi Pazar, Kraljevo, Kuršumlija, Preševo i Prijepolje. To su, prema rečima Brajana Holsta, direktora Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti, najbolji biznis planovi izabrani prema predloženim inovativnim idejama, povećanju broja novih radnih mesta i novih specifičnih tržišnih mogućnosti. Od pobednika se očekuje da u narednih šest do 12 meseci otvore oko 150 novih radnih mesta, a mogu da računaju na dalju pomoć ( tehničku ili finansijsku) i preko drugih, sličnih programa. Pobednici kojima je priznanja uručio Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu, konkurisali su biznis planovima za započinjanje samostalne delatnosti, a u okviru programa dobili su od pet do 20 hiljada dolara.
– SAD pomažu Srbiji i njenim građanima da žive bolje na osnovu sopstvenog rada. Visoka stopa nezaposlenosti je svakako izazov za vladu koja najavljuje smanjenje stope nezaposlenosti u narednih pet godina. Ipak, zabrinjavajuće je da je od ukupnog broja nezaposlenih čak 48 odsto mladih i zato nastojima da pomažemo prvenstveno mladima kroz pomoć u razvoju tržišne ekonomije i privatnog sektora – izjavio je Polt.
U ime nagrađenih zahvalila se Zlatija Zarić iz Medveđe uz napomenu da je svaki početak težak, ali je i pomoć, bez obzira na iznos dobrodošla.
Program USAID pokrenuo je takmičenje u područjima Srbije, u kojima vlada visoka stopa nezaposlenosti, a cilj programa je podrška privatnom sektoru i jačanje preduzetništva ugrožene populacije, kao što su nezaposleni i radnici koji su tehnološki višak, mladi, siromašno seosko stanovništvo, izbeglice, i raseljena lica. Poslodavci, preduzetnici i oni koji su hteli da krenu samostalno u biznis dostavili su više od 550 programa. Prihvaćeno je 135 nacrta, a organizovana je i trodnevna obuka za preduzetnike čiji su koncepti izabrani kao najbolji, dok je na kraju izabran 41 program kao najbolji a uklapa se u nastojanja te organizacije da se smnji nezaposlenost i siromaštvo u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari