Grci su u četvrtak na ulicama Atine protestovali protiv mera štednje, što je doživljeno kao najveći izazov za vladu Aleksisa Ciprasa, od kako je on na septembarskim izborima ponovo izabran za premijera, uz obećanje da će „ublažiti“ ekonomske muke građana. Dvadesetčetvoročasovni štrajk zatvorio je javne službe, brodski i železnički saobraćaj, a otkazano je desetine letova na domaćim linijama. U štrajku su, između ostalog, učestvovali novinari, radnici muzeja i turistički vodiči, odnosno predstavnici i javnog i privatnog sektora.

Pet godina nakon što su kreditori odobrili prvi „spasilački kredit“ Grčkoj, ekonomska stagnacija je i dalje glavno obeležje te države, dok je gotovo četiri miliona ljudibez posla. „Moja plata je nedovoljna da pokrije čak i osnovne potrebe, moji studenti gladuju… Vlast uništava naš socijalni sistem, ne znam ni da li ćemo ikada zaraditi za penziju“, izjavio je za agenciju Rojters 52-godišnji nastavnik Dimitris Nomikos. Podsetimo, Cipras je došao na vlast u januaru, obećavajući da će ukinuti mere štednje. Umesto toga, pristao je na oštre uslove zajmodavaca iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u zamenu za treću tranšu pomoći, kada se pojavila pretnja da će Grci biti izbačeni iz zone evra. Čak i pojedini predstavnici Sirize tvrde da će štrajk osnažiti poziciju Atine u pregovorima sa kreditorima, koji su nedavno nastavljeni.S druge strane, okupljeni građani na trgu Sintagma poručili su da je „samilost“ prema demonstrantima samo taktika Ciprasovih saboraca da „zaštite Sirizu od gneva naroda“.

Učesnici protesta nosili su roze balone sa natpisom „Aleksisova obećanja“, što je predstavljalo simbol „praznih obećanja“, dok su pripadnici komunalne službe na uniformama imali nalepnice „nismo na prodaju“. Podršku demonstrantima dali su i rok muzičari i penzioneri, koji su poručili da „više ne mogu da izdrže smanjenje penzija od 50 odsto“. Prema rečima najstarijih Atinjana, „Cipras, nažalost, nije učinio ono što je obećao i mi smo sada postali poput prosjaka koji tragaju za tanjirom hrane“.

Policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala mlade koji su bacali Molotovljevekoktele u centru grčke prestonice, a demolirane su i pojedine prodavnice.Pre sukoba sa policijom gotovo 20.000 ljudi učestvovalo je u protestnom maršu. Grčki sindikati saopštili su da je generalni štrajk uspešno organizovan. Ilustracije radi, sindikalac Grigoris Kalamoiris izjavio je za Gardijan da se procenjuje da je u protestima učestvovalo najmanje 65 odsto radnika, dok su, istovremeno, „uspešno organizovane i akcije izvan Atine“.



Varufakis: Siriza je „mutirala“

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da je Cipras postao marioneta Evropske unije.“Siriza je od pokretača pokreta usmerenog protiv dužničkog ropstva mutirala u ono što nikako nije htela da bude.Bio sam svedok te mutacije… Cipras je zaključio je da je bolje da progresivna vlast, koja prezire evropske pregovarače, sama sprovede te mere koje bi ionako kasnije u Grčkoj sa entuzijazmom sprovodio neko iz Evrope“, konstatovao je nekadašnji ključni saradnik Aleksisa Ciprasa za grčke medije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari