Cene aranžmana veće i do 25 odsto: Koje su najpopularnije destinacije za letovanje ove godine i da li ima još slobodnih kapaciteta? 1Foto: Shutterstock/kzww

Bliži se jun, a sa njim i sezona godišnjih odmora, a mnogi građani već su rezervisali svoje letovanje u nekoj od mnogobrojnih primamljivih destinacija na moru.

Za one koji to još uvek nisu učinili, iz turističkih agencija tvrde da još uvek nije kasno, čak ni za aranžmane za jun.

Ono što je razlika u odnosu na prošlu godinu, jeste da su cene turističkih aranžmana porasle zavisno od destinacije na koju se putuje.

Međutim, uprkos rastu cena, porasla je i potražnja za letovanja ove godine.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić navodi za Danas da je u proseku prodaja aranžmana ove godine do sada bolja oko pet odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, cene na svim destinacijama su se povećale i to za apartmane i autobuski prevoz oko 10 do 12 odsto, a za avio aranžmane oko od 20 do 25 odsto.

Kako dodaje, najtraženija destinacija je i dalje Grčka, a zatim Turska, Crna Gora, Egipat, a tu su i Tunis, Španija, Italija, Bugarska…

Takođe, ove godine je povećano interesovanje i za Kipar, a zatim i za Albaniju i Hrvatsku.

Milan Lainović iz turističke agencije Belvi Travel za Danas navodi da je njihova prodaja turističkih aranžmana ove godine veća za nešto više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„To je, pre svega, zbog toga što su naši putnici ove godine ranije bukirali svoje putovanje, zbog mogućnosti da iskoriste popuste i zbog izbora kapaciteta“, objšanjava on.

Lainović dodaje, da uprkos velikoj prodaji, još uvek mogu da se nađu mesta za određene destinacije.

Naš sagovornik, takođe, potvrđuje da su cene aranžmana porasle u odnosu na prošlu godinu.

„Rast se kreće negde između pet i 10 odsto, u zavisnosti od destinacije“, pojašnjava Lainović.

On podseća da su najtraženije destinacije tradicionalno Grčka, Tuska, Španija i Italija.

„U Grčkoj su najpopularniji Krf, Kefalonija, Lutraki, Tasos, Lefkada, Parga… zatim u turskoj Alanja, Side, kao i Kušadasi. U Italiji su to Lido i Rimini, a u Španiji Majorka“, objašnjava Lainović.

Slično tvrdi i Mirko Bauk iz turističke agencije Odeon Travel.

Cene aranžmana veće i do 25 odsto: Koje su najpopularnije destinacije za letovanje ove godine i da li ima još slobodnih kapaciteta? 2
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

On objašnjava da je potražnja nešto bolja nego prošle godine.

„To je najviše zato što smo prošle godine imali dosta pehova koji utiču na našu branšu, kao što je zemljotres u Turskoj, pa požari u Grčkoj… ali ove godine je to stabilno i nadamo se da će tako ostati“, kaže naš sagovornik.

On podseća da još uvek ima mesta u junu za sve aranžmane i da nije sve rasprodato.

„Što se juna tiče, potražnja raste od datuma od kada deci počinje raspust u školama, a to je negde posle 20. u mesecu“, navodi Bauk.

On, takođe, potvrđuje da su cene aranžmana skuplje u odnosu na prošlu godinu.

„Svi hotelijeri, u svim zemljama su podigli cene, zatim i avioprevoznici, sve usluge su poskupele, pa su i naše cene više u odnosu na prošlu godinu“, objašnjava Bauk.

To poskupljenje, kako dodaje, kreće se od 15 do 20 odsto, zavisno od destinacije.

On navodi da je potražnja za Grčkom bila malo slabija prethodnih godina, ali da se ove godine ponovo vratila.

„Grčka je uvek najgraženija u Srbiji, ali je prošle godine bila malo u padu, međutim ove godine se polako vraća i veliko je interesovanje za Grčku“, objašnjava Bauk.

Najpopularnija mesta u Grčkoj su, prema njegoim rečima, četiri glavna ostrva Krit, Rodos, Skijatos i Krf.

Kako dodaje, pored Grčke, veliko je interesovanje i za Tursku, Egipat…

„U Turskoj je tražena kompletna antalijska obala. U Egiptu, pre svega, je tražena Hurgada i od ove godine severna obala. Za Španiju i Italiju ima manje putnika nego za ove destinacije, ali je ipak dosta veliko interesovanje“, navodi Bauk.

Koliko košta letovanje na nekim od najpopularnijih destinacija?

Ukoliko želite da letujete na Krfu, jednoj od najpopularnijih destinacija u Grčkoj, ove godine ćete morati da izdvojite od 170 pa do 500 evra i više za 10 dana po osobi.

Cena varira od jedne do druge turističke agencije, ali i u odnosu na datum kada idete, da li je to u jeku sezone ili je van sezone. Takođe, zavisi i od kvaliteta smeštaja, kao i blizine plaži.

Još jedan od elemenata koji utiču na formiranje cene jeste i prevozno sredstvo, pa ukoliko putujete avionom, put će vam uglavnom biti skuplji nego kada putujete autobusom.

Aranžmani za Tasos u predsezoni mogu se pornaći i po ceni od 130 evra po osobi za 10 dana, međutim, što dalje sezona odmiče, cene su znatno skuplje za ovu destinaciju.

Što se tiče Hurgade, teško je pronaći aranžman ispod 600 evra po osobi, čak i za sedam dana.

Slično je i za destinacije u Turskoj, gde je gotovo nemoguće pronaći aranžman do 600 evra, a cene često idu i preko 1.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari