Crna Gora postaje sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala 1Sajber kriminal Foto: supinfo

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije potvrdio je “Vijestima” da će Podgorica postati sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost, objavio je poslovni portal Bankar.me.

-Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost biće smješten u Naučno-tehnološkom parku u Podgorici, a sa aktivnostima će započeti već od proleća naredne godine. Edukativni programi će se sprovoditi sa francuskim, slovenačkim, evropskim i regionalnim stručnjacima, uz podršku dva francuska univerziteta, uključujući Nicu Cote d’Azur i njen Balkanski institut za nauku i inovacije – navodi portal i dodaje da je francusko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove zvanično donelo odluku da u Crnoj Gori bude Regionalni centra za izgradnju kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti za Zapadni Balkan.

Francusko ministarstvo je tokom predsedavanja te zemlje Evropskim savetom, u partnerstvu sa Vladom Slovenije, bilo inicijator za osnivanje takvog centra, a cilj je stvaranje regionalne strukture za jačanje sajber otpornosti i razvoj sajber kapaciteta u ekonomijama i upravama Zapadnog Balkana. Prema planovima, centar bi trebalo da pokrije dva segmenta – borba protiv sajber kriminala s jedne strane u korist policije i nosilaca pravosudnih funkcija za sprovođenje istraga i procesuiranja krivičnih dela sajber kriminala i jačanje regionalnog sistema sajber bezbednosti, od sajber higijene do prevencije i upravljanja rizikom, navodi portal.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović i premijer Dritan Abazović potpisali su krajem marta pismo namjere, u kojem su iskazali Vladi Francuske spremnost i želju da Centar bude u Crnoj Gori.

”Ukoliko regionalni centar dobije Univerzitet Crne Gore, mislim da će to biti zaista veliki put za ono što treba da bude budući razvoj naših naučnika, naših ljudi, kao i da će Crna Gora biti prepoznata u regionu kao mjesto koje će okupljati najbolje IT stručnjake i obučavati ih u tom kontekstu”, kazao je tada premijer Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari