Ćulibrk: Budžet nije razvojni, Srbija treću godinu za redom ima veći uvoz nego izvoz

Ostavite komentar


  1. Vrlo prosto: nijedan izvor moći u Srbiji ne sme biti van totalitarne kontrole Vođe, pa tako ni privatni kapital. Zato sada imamo po ko zna koji put novi talas „prvobitne akumulacije“, ovaj put sa novim izabranicima, proverenim vernim pristašama aktuelnog vlastodršca. Ta akumulacija se izvodi ispumpavanjem budžeta i kapitala državnih firmi uz svesrdnu pomoć zatočene države.

    1. Tek da se zna: Srbija NIKADA nije mila veći izvoz od uvoza, zato je iluzorno govoriti o „poslednje 3 godine“!

  2. njegova logika , čista utopija, kad ima para svi mudruju , sve je to mogo biti i ranije , ali

    1. Ali nije bilo tvojih komentara, zahvaljujuci tebi, sada je proradila logika i sva mudrost ovoga sveta?

  3. Gospodine Culibrk , molim.vas nemojte više trošiti svoje znanje i stručnost ekonomiste na komentare obe SNS vlasti .
    Oni ne zaslužuju , njima smeta , njih ometa vaša podvučena crta , ispod koje bi ja samo dodala tri slova LAŽ…

  4. Čuj ovog stručnjaka. Srbija ima veći uvoz nego izvoz. Pa Srbija ima veći uvoz već 100 godina. Ostatak se pokriva sa novcem koji se unosi u Srbiju putem doznaka. To zna i moja pokojna baba, ne treba ti sinko doktorat ekonomskog fakulteta u Srbiji.

      1. Nego kako? Odakle pare da se pokrije manjak? Donacije(doznake gastarbajtera) su oko 3,5 mrd€, a unosi se u dzepu bar jos toliko.

      2. Pouzdano tvrdim da nismo dovoljno svesni koliko je veliki doprinos nasoj zemlji od deviznih doznaka nasih ljudi koji se odavno nalaze tamo vani a jos vise i brze su odlazili poslednjih deset godina.Taj unos je poklon cist kao zlato, jer u tim prihodima nema ni jednog dinara troskova a ukupan iznos je za zemlju kao sto je nasa, realno ogroman jer iznosi 15 posto bruto drustvenog proizvoda.Poznato je daje nas ukupan godisni izvoz za preko 5 milijardi evra manji od uvoza i pitanje je sta bi bilo sa budjetom i deviznim kursom da svake godine ne priticu redovno po 5 milijardi evra.Zahvaljujuci tom unosu i poklonu Jorgovanka moze da se poigrava sa postojecim kursom evra i umesto da slabi ona jaca dinar da bi vodjino prorocanstvo bilo realizovano da do kraja ove godine prosecna neto plata bude 500 evra.Neka fiktivno ojacaju dinar da se jedan evro kupi za sto dinara- eto skoka prosecne plate na 550 evra.Umesto da drzava nagradi te nase auslendere i mucenike koji su morali da napuste svoju domovinu, oni ih pljackaju jer slabe evro a time direktno od njih uzimamo ono sto su oni tamo s mukom zaradili.Nek je vrednost evra ovakvim kursom smanjena za 15 posto mi skidanjem tih 15 posto na 5 milijardi uzimamo iz djepa tim nasim ljudima 750 miliona evra a onda kada zamene te unete devize i za taj novac kupuju raznu uglavnom uvezenu robu drzava unosi kroz PDV jos 20 posto sto je dodatna pomoc za jos 900 miliona evra.Od ovih cifara glava boli a velemozni se hvali velikim uspesima i velikim suficitom.Eto odakle nama suficita i delom investicija i rasta potrosnje.Sve ostalo je laz sa malim izuzecima.

    1. Otkad je ovaj urednik NIN a sve je naopačke.Nema onog nekadašnjeg časopisa gde si ga čitao od prva do poslednje stranice.Ovaj ga je totalno srozao.

  5. Ako bot “ mira“ (sebe je potpisala malim slovom),cita NIN ja cu da ga pojedem !!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.