Ćuprija prva po broju zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola 1Foto: Opština Ćuprija

Među opštinama koje su se u 2022. godini istakle po broju zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola na prvom mestu se nalazi Ćuprija, saopšteno je iz NALED-a.

Pozitivno su ocenjene i opštine Ub, Gornji MIlanovac, Kovin, Svilajnac i Aleksinac.

Na sednici Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, koji je radno telo NALED-a, istaknuto je da su opštine rangirane po LEI indeksu.

On ocenjuje opremeljenost i spremnost lokalnih samouprava da pružaju kvalitetne i dostupne eUsluge i sastoji se iz četiri glavna indikatora.

LEI indeks ocenjuje broj i kvalitet eUsluga, opremljenost infrastrukturom, kapacitet lokalnih službenika da pruže elektronske usluge, kao i nivo informisanja i uključenosti građana pri uspostavljanju i korišćenju elektronskih usluga.

Jedna od opština koja je u prethodnoj godini podigla svoj LEI indeks je Ćuprija, a pre svega, kako se navodi, zbog zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola.

Ne sednici je istaknuto i da, iako u opštini Ćuprija radi za oko 40 odsto manje ljudi nego pre desteak godina, to se ne reflektuje negativno na kvalitet pruženih eUsluga.

Inače, kao jedan od glavnim razloga za kašnjenje prilikom izdavanja dozvola, kod gotovo dve trećine lokalnih samouprava navodi se manjak službenika, koji je nastao usled višegodišnje zabrane zapošljavanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari