Upad policije u D ekspres Junajted grupe - istraga ili skretanje pažnje sa štrajka u Pošti? 1Foto: Printscreen N1

Sinoć, nakon radnog vremena, pripadnici Uprave kriminalističke policije upali su u prostorije preduzeća za kurirsku dostavu pošiljaka D ekspres (D express).

U prostorijama D ekspresa proveli su skoro sedam sati, bez da su, prema rečima advokata Zdenka Tomanovića, zaposlenima pokazali bilo kakav dokument ili nalog.

„Nije u skladu sa zakonom, a nije ni dobronamerno da Uprava kriminalističke policije i Poreska policija dođu van radnog vremena i upadnu u firmu, tamo provedu skoro sedam sati i ne ostave nijedan jedini dokument“, rekao je on danas za N1 dodavši da po odlasku nisu za sobom ostavili nikakvu naredbu ili zapisnik ili bilo kakav drugi dokument.

„UKP kao i Poreska policija moraće da objave zašto su to radili i po čijem nalogu su to radili. Čak ni ovlašćenim licima pravnog lica u kom su bili nisu saopštili po čijem nalogu to rade. „Došli smo da pretresamo“, nije zakonsko objašnjenje“, ocenjuje Tomanović.

On je dodao i da u ovom slučaju nema slučajnosti, već se radi o preusmeravanju problema sa Pošte ka drugim firmama.

„Ali na ovaj način se ne može raditi, ne možete do jedan noću držati zaposlene i da ne date nijedan jedini dokument zašto ste to uradili“, ističe Tomanović.

Upad policije u D ekspres Junajted grupe - istraga ili skretanje pažnje sa štrajka u Pošti? 2
Printscreen N1

Inače, prethodnih dana u tabloidima bliskim vlasti plasirana je teza da su privatne kurirske firme organizovale štrajk radnika Pošte, odnosno da je jedan od radnika Pošte i sindikalac, u stvari vlasnik firme D ekspres i „da ima direktne interese da ruši JP Pošta Srbije“.

Ekonomista Danilo Šuković ističe da sa ekonomskog stanovišta nema smisla teza da su privatne firme organizovale štrajk radnika Pošte.

„Pa njima, privatnicima, više odgovara da radnici Pošte imaju manje plate, mogu onda lakše da ih dovedu kod sebe. A ukoliko je policija upala u firmu mimo zakona, to je skandal“, ocenio je Šuković dodajući da ovo govori u kakvim mračnim vremenima živimo.

On je istakao da problem Pošte traje odavno.

„To je državna firma u funkciji režima odavno. I tamo su zaposleni u drugom planu. Za sve to na kraju mora da se plati cena. Sad da li je trebalo to da se desi u predizborno vreme ili ne, druga je stvar. U svakom slučaju rešenje za te ljude mora da se nađe, da oni koji rade tamo ne budu diskriminisani“, zaključuje Šuković.

Na tržištu kurirske dostave pošiljaka u Srbiji, prema rečima v.d. direktora JP Pošta Srbije, Zorana Đorđevića pre nekoliko dana na konferenciji za medije, ima 56 operatera, a Pošta drži 25 odsto tržišta.

 

D ekspres najavljuje tužbu protiv države

 

Junajted grupa, koja je vlasnik D ekspresa, saopštila je da ni na koji način nije povezana sa štrajkom radnika.

„Istina je da trenutna situacija na tržištu ne odgovara nijednoj privatnoj kurirskoj službi. Radnici Pošte su štrajkovali i prethodnih godina, pa čak i u vreme kada kompanija D Express nije ni pripadala Junajted grupi. Štrajkovi u Pošti nisu nikakva novost, ali je očigledno da vlast namerno plasira dezinformacije i pokušava da sakrije od građana istinu zašto su Pošte obustavile rad, tražeći krivca u konkurentskoj firmi“, navodi se između ostalog u saopštenju Junajted grupe uz napomenu da D ekspres posluje u potpunosti u skladu sa zakonom.

Takođe, preduzeće je najavilo tužbu zbog „nanošenja štete našoj kompaniji i javnog obmanjivanja građana Srbije“.

Iz Poreske uprave dobili smo odgovor da su „inspektori Poreske policije u saradnji sa pripadnicima MUP-a, započeli provere poslovanja Daily expressa-a po nalogu nadležnog tužilaštva, u skladu sa ZPPPA (Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji) i ZKP (Zakon o krivičnom postupku).

„Napominjem da tom prilikom nije vršen pretres prostorija Daily expressa-a“, navodi se u odgovoru.

Od MUP-a do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor po čijem nalogu su bili u poseti D ekspresu, po nalogu kog tužilaštva kao ni za koje krivično delo se kompanija ili njeno rukovodstvo sumnjiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari