Deklaracija nevladinih organizacija i opozicije o vraćanju niškog aerpodroma gradu  1Aerodrom Konstantnin Veliki Arhivska fotografija Foto: EPA/DJORJDE SAVIC

Nekoliko nevladinih organizacija i opozicionih političkih stranaka zatražile su danas da Aerodrom „Konstantin Veliki“ ponovo bude u vlasništvu Grada Niša.  

U „Aerodromskoj deklaraciji 018: Građansko-politička tačka saglasja“, koju je do sada potpisalo deset nevladinih organizacija i stranaka, zatražen je takođe i otpis gradskog duga za aerodromsko zemljište i produžetak ugovora aerodroma sa niskotarifnim kompanijama. 

Inicijatori Deklaracije pozvali su građane, organizacije, političke stranke, pokrete i inicijative da u narednim danima daju svojim potpisom podršku ovakvim zahtevima.  

U Deklaraciji se podseća da se „repovi traljavo izvedenog poklanjanja“ vuku za Gradom i brinu Nišlije i Nišlijke, među kojima je nerešeno pitanje duga za zemljište koji prate kamate od 6.313 evra dnevno, kao i ugovori sa niskotarifnim aviokompanijama, koji počinju da ističu s jeseni 2021. godine i postoji bojazan da li će biti produženi. 

„Galimatijas oko gradskog duga za aerodromsko temljište mora biti hitno razrešen u korist Nišlija, dug i kamata moraju biti neodložno otpisani i poništeni. Niš ne može pokloniti aerodrom, a zauzvrat dobiti Damoklov mač milionskog duga nad glavom“, navodi se u saopštenju povodom Deklaracije. 

U njemu se navodi i da ugovori sa niskotarifnim kompanijama moraju biti produženi, te da nijedna kompanija – pa ni srpsko-arapska Air Serbia, ne sme imati monopol nad linijama iz Niša. 

Traumu od paternalističkog centralizma građani Niša još osećaju i pitaju se – zbog čega je niški aerodrom morao biti oduzet da bi država (navodno) ulagala u njega…. Nišlije i južnjaci ne prihvataju tirade o velikim državnim ulaganjima jer ta centralistička mantra podseća na milostinju, navodi se u saopštenju. U njemu se dodaje da je niški aerodrom poklonjen državi u ime Nišlija, a da Nišlije niko nije pitao. 

„Ta odluka duboko je ukorenjena u nagonu republičke vlasti ka centralizmu i inferiornom kompleksu lokalne vlasti prema partijskoj i državnoj centrali“, navodi se u saopštenju.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja je prva potpisnica Deklaracije, organizovaće sutra uveče povodom trogodišnjice poklanjanja niškog aerodroma državi “napokon korisnu debatu:  Samo vas gledamo”.

Na debati će govoriti Miša Brkić, ekonomski novinar, Vesna Radojević, novinarka KRIK-a i Mladen  Jovanović, direktor NKD. 

Debata se održava u City smart klubu u Nišu i počinje u 18 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari