Koridori: Uslove ugovora sa izvođačima radova postavljaju međunarodni kreditori

Ostavite komentar


  1. Netačno! Specifikacije Fidic ugovora o gradjenju sacinjava Investitor. Takođe se navodi da Izvođač neće biti odgovoran za projektovanje ili specifikaciju stalnih radova. Međunarodne finansijske institucije koje kreditiraju infratrukturne projekte insistiraju na primeni Opstih ugovornih uslova po Fidic-u, i nikada ne sačinjavaju navedene specifikacije kojima se u svom demantiju Koridori Srbije brane. Dakle, isključivo od njih samih je zavisilo da li, koliko i kakvih automobila je izvođač dužan da nabavi i stavi im na raspolaganje.

    1. uobicajeno: i kad se ugovorom obaveze, izvodjac nabavlja automobil(e) za kancelariju nadzora (po specifikaciji, uracunato u cenu gradnje) a ne za investitora. Po ugovoru, nadzor vraca automobil(e) nakon okoncanja projekta vlasniku, odnosno izvodjacu. Investitor je GAZDA, ON IMA PARE I AUTOMOBILE.

  2. Evo ja već 11 godina radim u EU. Većinom radimo po FIDIC-u odnosno sve veće objekte. Niti jedanput nije bila specifikacija u ugovoru za nabavu automobila za nadzor. Obično investitor raspiše tender za izvođenje nadzora u kom je naravno, nadzor dužan da ima svu potrebnu opremu.
    Naravno da ti u ugovor možeš kao investitor da napišeš i letovanja i avionske karte za nadzor kao i automobile. Stvar je u tome da se FIDIC time ne bavi. Drugo je pitanje je dali je to kada su javna sredstva transparentno čime se opet FIDIC ne bavi. Koridori mogu da se ugledaju po praksi drugih država, ali zašto birate za primer takve koje imaju korupciju kao naša.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.