Direkcija nije štitila imovinu 1

Nekadašnje veliko autosaobraćajno preduzeće „Sedmi juli“, sa više od hiljadu zaposlenih, stotinu autobusa, sa desetinama kamiona i autobuskim stanicama, čudnim spletom okolnosti i zamešateljstvom dospelo je u stečaj.

Desilo se da je preduzeće kupio kontroverzni biznismen Mile Jerković, inače zaštićeni svedok u slučaju narko bosa Darka Šarića, i da se kasnije sva imovina „istopila“ kao da nije ni postojala.

Ali ni država, posebno Agencija za privatizaciju, nije radila svoj posao, a šteta je nemerljiva. Posle svega Privredni sud u Valjevu prvog decembra 2010. godine imovinu „Sedmog jula“ preneo je u svojinu Republike Srbije, ali je Rešenjem Ustavnog suda od 25. jula 2012. godine to proglašeno neustavnim. Privredni sud poništio je svoje neustavno rešenje, ali je najveći deo imovine „Sedmog jula“ i Sindikalne organizacije vredne 123,8 miliona dinara otuđen i pokraden, dok je njome upravljala Direkcija za imovinu.

Nestali su autobusi, sav alat i rezervni delovi u remontnoj radionici, inventar za restoran, štokovi, pa i cigle, gotovo da nije ostao ni kamen na kamenu od nekadašnjeg velikog preduzeća. U svemu tome navedeno je da je policija privela više od 20 lopova koji su uhvaćeni u krađi. No, da čudo bude veće, Osnovno tužilaštvo ni protiv koga nije pokrenulo krivični postupak.

Sindikalna organizacija i pojedinci više puta su se obraćali najvišim državnim organima sa konkretnim pitanjem ko je dužan da nadoknadi štetu za nestalu imovinu „Sedmog jula“. Do sada nijedan državni organ nije našao za shodno da odgovori na zahteve Sindikalne organizacije i njenog predstavnika Svetozara Topalovića koji još uvek uporno brani radničke interese i imovinu. Znatan deo radnika potražuje zaostale zarade.

Nažalost, sve to do danas ceo ovaj slučaj nije se pomakao ni za milimetar, a jedino su na dan ovog preduzeća, 7. jula, bivši radnici javno postavili pitanje: „Da li u ovoj demokratskoj zemlji obični radnici imaju pravo na odgovor državnog organa na korektno upućen dopis ili odgovora nema jer je za sve krivično odgovoran je državni organ?“

Dopis zaštitnika građana

Zaštitnik građana Saša Janković 11. decembra 2015. godine zvaničnim dopisom ukazao je da je način isplate ovih potraživanja trebalo da odredi Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva privrede. I to u skladu sa odredbama Uredbe o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnog odnosa. Zaštitnik građana u skladu sa svojim ovlašćenjima uputio je preporuke nadležnom ministarstvu za otklanjanje uočenih grešaka u postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari