Direktor JKP u Bačkoj Palanci pomoćnicu postavio na čelo svoje privatne firme 1Foto: N1

Direktor JKP „Komunalprojekt“ u Bačkoj Palanci Đuro Škrbić, koji je otpustio radnika zbog učestvovanja na protestu građana povodom smrti dečaka u Bačkoj Palanci, vlasnik je preduzeća „Hemikalija“ doo u kojem je upravljanje, kada je postao funkcioner, prepustio Jeleni Kojić, koja istovremeno radi kao njegov pomoćnik direktora u ovom javno komunalnom preduzeću.

Radnik javnog komunalnog preduzeća Komunalprojekt u Bačkoj Palanci Željko Pejčić dobio je otkaz dan pošto je učestvovao na protestu građana zbog smrti dečaka (13), koji je stradao od strujnog udara u tom gradu, prenosi N1.

Otkaz mu je dat usmeno u kancelariji direktora gde mu je to saopštila, kaže da ne zna tačno – „sekretarica ili zamenik direktora“.

Na mestu pomoćnika direktora Komunalprojekta radi Jelena Kojić.

Ona istovremeno obavlja funkciju direktora privatne firme „Hemikalija“ koja je u vlasništvu upravo njenog direktora iz opštinskog preduzeća.

Đuro Škrbić se, kako stoji u dostupnim dokumentima Agencije za privredne registre, krajem oktobra 2022. godine povukao sa mesta direktora svoje privatne firme, pošto zbog sukoba interesa ne sme da obavlja javnu funkciju i upravlja privatnim preduzećem. Promena je registrovana 4. novembra 2022.

„Upisuje se u Registar privrednih subjekata Ugovor o prenosu upravljačkih prava, zaključen dana 28. oktobra 2022. godine, u Bačkoj Palanci… kojim član društva Đuro Škrbić prenosi pravo na upravljanje u društvu Hemikalija proizvodnja i promet boja za plastiku Bačka Palanka na Jelenu Kojić, koja će funkciju upravljanja vršiti u ime i za račun člana (vlasnika – prim, nov) društva do prestanka funkcije direktora JKP Komunalprojekt Bačka Palanka“, stoji u rešenju APR.

S obzirom da po zakonu pomoćnik direktora nije javni funkcioner, nema direktne smetnje da Jelena Kojić obavlja obe funkcije – direktora privatne firme i pomoćnika direktora lokalnog javnog preduzeća.

Međutim, kako za portal N1 objašnjava Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, postoji mogućnost da je došlo do kršenja zakona.

„Moguće je da je taj direktor javno komunalnog preduzeća prekršio Zakon o sprečavanju korupcije ukoliko nije tražio od Agencije za sprečavanje korupcije mišljenje pre nego što je donosio bilo kakve odluke koje se odnose na tu pomoćnicu direktora, jer se ona na osnovu zakona smatra licem koje je sa njim povezano. I u takvim situacijama on ne bi bi iimao pravo da odlučuje“, kaže Nenadić objašnjavajući da se to odnosi na situacije poput određivanja visine zarade pomoćnice direktora, godišnjeg ocenjivanja radnog učinka i sl.

Čime se bavi „Hemikalija“

Preduzeće „Hemikalija“ doo u vlasništvu Đure Škrbića osnovano je u oktobru 2001. godine i registrovano za proizvodnju boja, lakova i sličnih premaza, grafičkih boja i kitova.

Direktor je Jelena Kojić, a firma spada u mikro preduzeća, sa dva zaposlena.

Prema dostupnim podacima iz završnih računa za 2022. godinu, preduzeće je imalo poslovne prihode od 28,9 miliona dinara, a godinu je završilo sa dobitkom od 1,17 miliona dinara.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Škrbić je na funkciju direktora JKP „Komunalprojekt“ u Bačkoj Palanci stupio 12. oktobra 2022. godine.

Prijavio je mesečnu zaradu u ovom preduzeću od 112.000 dinara.

Od imovine je, osim stoprocentnog udela u vlasništvu nad preduzećem „Hemikalija“, prijavio kuću i dve njive iz nasleđa, kao i dvosoban stan koji je stekao kupovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari