Direktorka ih otpustila, inspekcija vraća na posao 1

Rešenjem inspektorice rada za Pčinjski okrug Vesne Stanković, naloženo je aktuelnoj direktorki ZU Apoteka Vranje da bez odlaganja na posao vrati predsednicu Sindikalne organizacije OSA Sunčicu Tabaković, kao i članove izvršnog i nadzornog odbora.

Ovakvo rešenje usledilo je nakon što je preduzimajući „mere racionalizacije i smanjenja nemedicinskog osoblja direktorica apoteke mimo zakona uručila rešenja o otkazima i članovima sindikata“.

Rešenje inspekcije rada o povratku otpuštenih radnika na posao važi, kako je navedeno, „do okončanja sudskog procesa, koji je pored funkcionera sindikata podnelo i još deset otpuštenih radnika pred nadležnim Osnovnim sudom u Vranju“.

U sindikatu OSA navode da za sada ne znaju na koja će radna mesta biti raspoređeni nakon rešenja o povratku na posao, jer su njihova mesta „racionalizacijom koju je osporila i Inspekcija rada u međuvremenu ugašena“. Izvori Danasa iz uprave Apoteke Vranje, čiji je osnivač Grad Vranje, potvrdili su da je ovakvo rešenje Inspekcije rada „zateklo u čudu i razgnevilo direktoricu Oliveru Tomić, kojoj se u obrazloženju rešenja navodi niz prekršaja i kršenje više zakona“.

Inspektor rada konstatuje, između ostalog, da „poslodavac u ovom slučaju nijednim opštim aktom, pa ni odlukom o pokretanju postupka sprovođenja racionalizacije, nije regulisao pitanje nadležnosti donošenja programa rešavanja viška zaposlenih, jer između ostalog poslodavac ne poseduje opšti akt kojim su regulisana prava, obaveze i odgovornost zaposlenih“.

Nakon što su zaposleni dobili otkaze mimo odluka Upravnog, Nadzornog, kao i protivno zaključcima osnivača (u ovom slučaju Gradskog veća Grada Vranja), javni prvobranilac je celokupnu dokumentaciju prosledio nadležnom Osnovnom tužilaštvu na razmatranje zbog moguće štete koja bi mogla nastati po ustanovu i grad na osnovu sudskih postupaka koje su pokrenuli zaposleni.

U međuvremenu nadležni istražni organi utvrdili su da direktorka Olivera Tomić kao diplomirani farmaceut na mestu direktora ustanove, nije smela da ima „pomoćnika za farmaciju jer se to lice imenuje samo u slučaju da na mestu direktora nije farmaceut. Tu funkciju obavlja Marina Stošić, a pokrenuti postupak će utvrditi sve elemente eventualnog prekršaja, za koji su predviđene drastične novčane kazne za odgovorne lice i ustanovu.

Krajem aprila pozivajući se na dokument iz Ministarstva zdravlja o navodnoj neophodnoj racionalizaciji nemedicinskog osoblja direktorka vranjske apoteke je protivno odlukama Upravnog i Nadzornog odbora donela rešenja o otpuštanju 16 radnica. Pritom isplatila je otpremnine iz fonda apoteke namenjenog za nabavku lekova, jer je u međuvremenu po preporuci Ministarstva zdravlja RFZO odbio da prebaci sredstva za ovu namenu, „zbog naknadne provere celog procesa otpuštanja radnika“. Očekuje se da će o stanju u ZU Apoteka Vranje raspravljati i članovi Gradskog veća na prvoj narednoj sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari