Radnici kragujevačkog preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“, koji su već nedeljama u generalnom štrajku, blokirali su juče ujutru kapiju i sprečili da u fabriku uđu direktor Milan Miladinović i pravnik Mirko Isailović, a najavili su da će danas onemogućiti i ulazak ostalih službenika.

Ulaz će, kažu, biti dozvoljen jedino zaposlenima u firmama DNK, Navigo i Mastire, koje su svojevremeno zakupile skladišni prostor i deo jednog pogona „Šumadije DES“.

U „Šumadiji DES“ juče pre podne, većina radnika stajala je iza fabričke kapije, dok su direktor Miladinović i pravnik Isailović bili na ulici, ispred ulaza u firmu. U neposrednoj blizini je, zarad svake eventualnosti, bila i policijska patrola, za koju, međutim, nije bilo posla. U Sindikatu „Šumadije DES“ kažu da je radničko nezadovoljstvo kulminiralo nakon što je direktor Miladinović krajem prošle nedelje jednog njihovog kolegu isterao s posla, ali i zbog toga što nije obezbeđen novac za isplatu dela plate iz oktobra prošle godine.

– Prošlog petka bilo je i incidenata zbog otkaza jednom radniku našeg preduzeća. Kako je direktor počeo da preti da će nastaviti da deli otkaze po firmi, većina radnika se organizovala i odlučila da Miladinoviću zabrani ulazak u fabriku. Otuda fabrička kapija neće biti deblokirana sve dok Milan Miladinović ne bude smenjen sa direktorske funkcije u našem preduzeću, rekla je juče za naš list predsednica Sindikata u „Šumadiji DES“ Milka Milovanovič, koja je i socijalna radnica u toj firmi.

Više od 50 radnika, od ukupno 88 zaposlenih u „Šumadiji DES“. stupilo je u generalni štrajk još 27. marta, zahtevajući isplatu 13 zaostalih zarada, razrešenje Skupštine preduzeća i smenu direktora Miladinovića. Šest osoba sa invaliditetom, minule sedmice je „zamrzlo“ dvonedeljni štrajk glađu, pošto je iz Ministarstva rada, socijalne politike i zapošljavanja stigla zvanična informacija da će biti isplaćene refundacije za invalidne radnike i da će postupak za raspuštanje Skupštine preduzeća biti pokrenut po hitnom postupku, kao i da će u „Šumadiji DES“ biti realizovan socijalni program za dvadesetak zaposlenih koji, uz državni dokup do pet godina staža i odgovarajuće otpremnine, žele da napuste fabriku.

U Sindikatu „Šumadije DES“ očekuju da će postupak za raspuštanje aktuelne i izbor nove skupštine preduzeća biti pokrenut do kraja nedelje, do kada bi država trebalo da obezbedi novac za isplatu dela zaostalih refundacija radnicima sa invaliditetom. Nova skupština bi odmah, smatraju sindikalci, trebalo da smeni sadašnjeg i izabere novog direktora preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari