Đedović Handanović: Opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je prethodne godine za subvencije države opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju oko 10.000 domaćinstava, saopšteno je iz tog ministarstva.

Već je 5.500 porodičnih kuća dobilo subvencije za energetsku efikasnost, polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije. Unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariće se uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, ili smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila, ukazala je Đedović.

Ona je rekla da je završeno prijavljivanje višeporodičnih zgrada priključenih na daljinsko grejanje za energetsku sanaciju koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvo, a za projekat vredan 64,5 miliona evra prijavljeno je oko 1.500 zgrada u 15 gradova i opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari