SSP pita ministarku: Da li EPS po nižim cenama naplaćuje struju Ziđinu i Hestil Železari 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Stranka slobode i pravde (SSP) upitala je danas ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović da li je tačno da EPS po nižim cenama naplaćuje struju kineskim kompanijama Ziđin i Hestil Železara Smederevo „dok srpskim privrednicima naplaćuje cenu koja je trenutno veća od berzanske cene struje“.

Potpredsednik SSP Dušan Nikezić upitao je ministarku koliko se uglja danas proizvodi u Kolubari i Kostolcu i „zašto je ta količina neuporedivo niža nego pre samo sedam, osam godina“.

„Zašto je, prema podacima Eurostata, prosečna cena struje za domaćinstva u EU u poslednje tri godine porasla 31 odsto, a u Srbiji 41 odsto, iako imamo sve uslove da struju proizvodimo od srpskog uglja i hidropotencijala“, upitao je potpredsednik SSP.

Zatražio je od ministarke i odgovor na pitanje da li „značajan deo prošlogodišnjeg profita čini naknada za štetu koju država isplaćuje EPS-u jer je prodavao struju ispod cene koštanja zbog enormnog uvoza skupe struje, usled kolapsa koji je izazvao Milorad Grčić“.

„Konačno, ako kažete da je cilj reformi da kadrovska pitanja u EPS-u ne budu predmet politizacije, otkud onda vi na mestu predsednika i jedinog člana Skupštine, koji lično bira sve članove Nadzornog odbora EPS-a, pošto nemate ni dan iskustva u energetskom sektoru“, upitao je Nikezić ministarku rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari