Đedović Handanović uručila prvih 100 ugovora za subvencije u energetsku efikasnost u Pirotu 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike u Pirotu je danas uručila građanima prvih 100 ugovora za subvencije za energetsku sanaciju domaćinstava.

Tokom posete Pirotskom okrugu, ministarka je obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Dolac kod Bele Palanke i razgovarala sa predsednikom Privremenog organa Pirota, Vladanom Vasićem o ulaganjima u energetsku efikasnost u ovom Gradu, saopštilo je MRE.

„Naš cilj su manji računi, veći komfor i čistiji vazduh za sve naše građane i to je cilj ulaganja u energetsku efikasnost. Danas smo uručili ugovore za prvih 100 građana, a ukupno će oko 300 građana Pirota dobiti subvencije za energetsku efikasnost na ovom javnom pozivu.

Izašli smo u susret zahtevu grada za većim subvencijama i zajedno smo obezbedili dodatnih 10 miliona dinara, čime je ukupna vrednost projekta za domaćinstva povećana na blizu 80 miliona dinara, uključujući i ulaganja samih građana. Ulaganja u energetsku efikasnost u Pirotu su veća nego ikad i ove godine će biti uloženo koliko za prethodne tri godine“, rekla je ministarka nakon svečanog uručenja ugovora građanima u Domu kulture u Pirotu.

Ona je podsetila da je Pirot učestvuje i u projektu „Energetske sanacija stambenih, višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja, koji je namenjen stanarima stambenih zgrada u sistemu daljinskog grejanja u 16 jedinica lokalne samouprave, koji treba da omogući da se smanji potrošnja energije u ovim zgradama i pređe na naplatu po utrošku.

„U Pirotu se već prijavilo šest zgrada, što je još jedna mogućnost za građane Pirota da smanje potrošnju energiju uz podršku države, jer se priprema elaborata i polovina investicije pokriva bespovratnim sredstvima, a građani će plaćati 50 odsto investicije, kroz račun za grejanje koji će biti na sličnom nivou kao i do sada“, dodala je Đedović Handanović.

Ministarka je zahvalila građanima što su prepoznali da ulaganjem u mere energetske efikasnosti kao što su zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova energetski efikasnijim, ugradnja solarnih panela mogu da smanje potrošnju energije i svoje račune.

„Do sada je priliku da smanji potrošnju u svojim domovima imalo oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo 2,7 milijardi dinara. U narednih pet godina, obezbedili smo više nego dvostruko više novca, oko 50 miliona evra i cilj nam je da ovim projektom bude obuhvaćeno još oko 50.000 građana“, navela je ona.

Tokom posete Pirotu, Đedović Handanović je obišla i radove na energetskoj sanaciji Doma kulture, koji se takođe finansiraju iz projekta koji Ministarstvo realizuje zajedno sa lokalnim samoupravama, a čija je ukupna vrednost 16,6 miliona dinara.

Obilazeći radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Dolac u opštini Bela Palanka, ministarka je rekla da u celoj Srbiji Elektrodistribucija Srbije ulaže oko 70 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže i zamenu transformatora širom Srbije, što je najveće ulaganje u ovaj segemnt distributivne mreže u poslednjih 50 godina.

„Samo u Pirotu i Beloj Palanci uloženo je ukupno 260 miliona dinara u rekonstrukciju niskonaponske mreže, odnosno u zamenu drvenih stubova betonskim i zamenu vodova, i zamenu 10 transformatora. Između ostalog, to će značiti da će oko 300 domaćinstava u Beloj Palanci imati manje prekide u napajanju, posebno u zimskim uslovima i da će moći da računaju na pouzdano snabdevanje električnom energijom“, rekla je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari