Đedović Handanović: Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska 1foto (BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas, obilazeći gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, da su završeni svi radovi na tom strateški značajnom projektu za Srbiju, čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana, saopštilo je Ministarstvo.

Gasovod Srbija-Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci i izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama, rekla je Đedović Handanović i dodala da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje.

Đedović Handanović je podsetila da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Ona je rekla da joj je drago što je predsednik Srbije najavio da će puštanje novog gasovoda u rad biti ozvaničeno posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva.

To je važno zbog jačanja odnosa sa tim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom iz koga će se Srbija snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta, kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije, dodavši da taj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari