Đilas: Mali zadužio Srbiju za više od 20 milijardi evra, šest uzeto za infrastrukturu, preostalo "otišlo u potrošnju ili isparilo" 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je danas da je ministar finansija Siniša Mali zadužio Srbiju za više od 20 milijardi evra, od čega je samo šest milijardi uzeto za infrastrukturu, dok je preostalo „otišlo u potrošnju ili isparilo“, zbog čega tvrdnje o zaduživanju radi gradnje infrastrukture nemaju veze sa javnim finansijama.

Mali je ocenio da je netačno i besmisleno što Đilas navodi da će, kada se povuku sve pare iz kredita, dug preći 50 milijardi evra.

Kredite koristimo za višegodišnje investicije, a ne za potrošnju, kao što su oni to radili, da bi se dodvoravali građanima. To znači da nam raste bruto domaći proizvod, postajemo atraktivniji za investitore, konkurentniji na tržištu, poručio je Mali.

Đilas je izjavio da je u proteklih devet meseci Srbija uzela kredite od Fonda za razvoj Abu Dabija u vrednosti od milijardu dolara, od Međunarodnog monetarnog fonda 2,4 milijarde evra, Evropske banke za obnovu i razvoj 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije, dva kredita od Svetske banke od 220 miliona evra za javne institucije i javne finansije, što čini oko četiri milijarde evra kredita, ali da ni jedan evro nije potrošen za finansiranje infrastrukturnih radova.

„Uz to ste se zadužili na međunarodnom tržištu izdavanjem obveznica od 1,75 milijardi dolara. I ta sredstva niste potrošili na infrastrukturu“, poručio je Đilas u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari