Đilas otpisao Malom: "Sve priznajem, samo mi odgovorite na ono jedno što sam vas pitao" 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Ministre Mali, pažljivo sam pročitao Vaš odgovor. Sve ste napisali, samo niste napisali jedino što sam Vas pitao. Zato Vas iskreno molim, kao doktora nauka i dokazanog ekonomskog stručnjaka, da Dušanu Nikeziću i meni, dokazanim neznalicama, objasnite kako će bruto domaći proizvod Srbije uz rast od 2% u 2023. godini, sa 60 milijardi evra porasti na 70 milijardi evra. I kako je u 2022. taj isti BDP uz rast od 2,3% sa 53,3 milijarde evra porastao na 60 milijardi“. Ovako počinje odgovor Dragana Đilasa Siniši Malom, objavljen danas u okviru njihove višednevne polemike.

„Nikezić i ja kako god da računamo dobijemo da je uz dvogodišnji rast od 4,3% BDP mogao da poraste za ukupno 2,3 milijarde, a ne 16-17 milijardi i da će na kraju 2023. godine iznositi 55,6 ,a ne 70 milijardi evra“, dodaje Đilas.

Đilas zatim nastavlja da nabraja druge tvrdnje ministra finansija, „priznajući“ ih sve kako „biste mogli da se posvetite samo odgovoru na ovo pitanje“.

„Da ne biste gubili vreme i prostor priznajem da su svi hvalospevi koje ste napisali o sebi, kao i sve što ste rekli za mene istina. Priznajem da je tačno da ste se, kako ste rekli, 2023. godine zaduživali zbog kovida, da ste napravili 415km auto-puta, a da prethodne vlasti kojih ste Vi bili deo duže nego ja nisu napravile ni kilometar. Priznajem i da ja nisam u Beogradu sa svojim timom uradio ništa za pet godina. Priznajem da nismo izgradili tri mosta, 45 obdaništa, 9 osnovnih škola, 4 doma zdravlja, niti da smo asfaltirali 999,4km ulica. Priznajem i da nismo kupili 500 vozila za GSP, da nismo došli na korak od početka izgradnje metroa koji bi 2024. bio gotov i imao dve linije, da nije postojala 13 penzija za 200.000 penzionera, ni dva kompleta besplatnih udžbenika za osnovce, da smo Bulevar rekonstruisali šest godina, a ne šest meseci i da smo platane posekli jer mrzimo drveće, a ne zato što su dve studije Šumarskog fakulteta rekle da će početi da padaju…“, navodi Đilas.

Lider Stranke slobode i pravde na kraju ponavlja da čeka odgovor na pitanje kako smo došli do 70 milijardi evra BDP-a.

„Pa nije valjda da i to lažete kao što ste slagali da ste napravili auto-put ka Merdaru ili smanjili nezaposlenost za 109% ili da smo pobedili inflaciju ili da imamo najveću stopu ekonomskog rasta u Evropi? Laž na ovoj temi bi značila da nam je dug 65%, a ne 50% BDP-a i da tonemo u dužničko ropstvo, te da će kredite koje ste uzeli vraćati i deca naše dece“, zaključuje Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari