Đorđević: Bez obzira na primedbe opozicije, penzije će ipak biti veće

Ostavite komentar


  1. Они су током 2014 године извршили смањење пензија а све у складу са Законом о привременом уређивању начина исплате пензија без претходног доношења решења којим се умањује износ пензије који је претходно правоснажним решењем Пио фонда утврђен а што је супротно Закону о ПИО и Закону о општем управном поступку по коме је и донето решење о пензији, чиме је повређено је право на подношење правног лека, односно друго правно средство из члана 36 став 2 Устава, јер умањене пензије нису исплаћиване на основу правноснажних решења ПИО фонда (већ директном применом закона), па пензионер није могао употребити ни жалбу у управном поступку ни тужбу у управном спору. Законом о привременом уређивању начина исплате пензија, усвојеним крајем октобра 2014. године умањена су пензијска примања која су већа од 25.000,00 динара.Законом о изменама и допунама Закона о пензијском осигурању, усвојеним крајем децембра 2014. године, њиме је суспендовано априлско и октобарско усклађивање пензија са трошковима живота за све време неороченог важења претходно наведеног закона. И један и други закон нису у складу са Уставом, јер нарушавају члан 20 став 2 који предвиђа да се достигнути ниво људских права, а ту спада и право на пензијско осигурање, не може смањивати. Члан 21 став 3 забрањује дискриминацију, а пензионерима се примања умањују прогресивно за разлику од запослених у јавном сектору којима се умањују линеарно. Члан 58 став 1 који јемчи мирно уживање имовинских права стечених на основу закона, а такво је и право на пензију. Члан 194 став 5 који одређује да закон не сме бити у супротности са ратификованим међународним уговором, каква је и Европска социјална повеља која у члану 12 тач. 1-3 предвиђа да је држава потписница дужна да свој систем социјалне сигурности, а ту спада и пензијско осигурање, одржава и постепено подиже на виши ниво. Стечено право на пензију представља имовину , па је обуставом исплате повређено право на мирно уживање имовине које је гарантовано у члану 1. Протокола 1. Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода (пресуда Европског суда за људска права „Грудић против Србије“ од 17.4.2012. године. У чл.214 ЗОО је прописано: „Када се враћа оно што је стечено без основа, морају се вратити плодови и платити затезна камата, и то, ако је стицалац несавестан од дана стицања, а иначе од дана подношења захтева “. У конкретном случају очигледно је да је ПИО несавестан стицалац те он мора затезну камату платити од дана стицања па до коначне исплате на разлику мање исплаћене пензије пензионерима од дана доспелости сваког појединачног

  2. To samo SNS glasaci veruju da su penzije sada vece, sav normalan inteligentan svet zna da su one i posle ovog ,vracanja,, daleko nize nego pre otimanja, jer je sve u medjuvremenu poskupelo i one /penzije/ su izgubile kupovnu moc, tako da su sada SVI penzioneri osteceni. Jedino u vasim glavama vidite povecanje ,,VECE NEGO IKADA,,.

  3. Davati bilo kojoj Vladi pravo da kroji penzije je vrlo rizicno. Retko koja Vlada oseca probleme kod obicnih gradjana. U nasoj Srbiji izuzev Broza, koga su kontrolisali Ameri, nijedna Vlada nije tretirala gradjane ozbiljno.

  4. o kom povecanju pricate umanjenjem zakona o pio samo dajete ljudima ono sto im zakonom pripada a sta je sa buducim penzionerima i njih treba izjednaciti sa postojecim

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.