Dobar rod borovnice u Bosilegradu i na Vlasinskoj visoravni - kod otkupljivača cena manja od očekivane 1Foto: EPA/NESTOR BACHMANN

Na području desetak sela u Opštini Bosilegrad berba prirodne borovnice trajaće još nedelju dana, a isto važi i za područje Vlasinske visoravni. Berači su nezadovoljni varirajućom cenom od 280 do tri stotine dinara.

U desetak sela na području opštine Bosilegrad privodi se kraju ovogodišnja kampanja berbe prirodnog roda borovnice. U odnosu na prošlu godinu rod je bolji i kvalitetniji, navode za portal Danasa berači ovog voća.

Stanka Mitrov, Bosilegrađanka sa kojom je novinar Danasa razgovarao, kaže da je cena u odnosu na prošlu godinu udvostručena, ali da se stalno menja na osnovu „procene kvaliteta otkupljivača“.

„Prošle godne startovali smo sa otkupnom cenom od 120 dinara, da bi ona na kraju sezone bila 250 dinara po kilogramu za prvu klasu borovnica“, kaže Mitrova.

Ove godine na početku sezone otkupljivači su kilogram svežeg roda borovnice plaćali 280 dinara. Potom je cena otišla na 330 dinara po kilogramu, da bi na današnji dan iznosila 300 dinara.

Ista cena je za kilogram ubrane borovnice i u naseljima Vlasina rid i Vlasina okruglica na visoravni uz najveće veštačko jezero na Balkanu, gde ne postoji ni jedan objekat za obradu i zamrzavanje svežeg ploda ovog prirodnog voća.

Na ovom području borovnicu otkupljuju najmanje tri preduzeća iz južne Srbije koji ove proizvode odvoze na skladištenje u hladnjače u Leskovcu, Vranju i okolini Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari