Dominacija fosilnih goriva još uvek prisutna 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Globalna potražnja za energijom porasla je za 1,1 odsto prošle godine, što je značajno usporavanje u odnosu na povećanje od 5,5 odsto iz 2021. godine, ali dovoljno da se ukupna potražnja podigne na oko tri odsto iznad nivoa pre 2019. godine, prema izveštaju britanskog Energetskog instituta.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije taj institut u svom godišnjem istraživanju navodi da je dominacija fosilnih goriva, bila gotovo nepromenjena sa 82 odsto.

Potrošnja energije porasla je u svim regijama sveta osim u Evropi gde je smanjena za 3,8 odsto i na području bivšeg Sovjetskog Saveza gde je smanjena za 5,8 odsto. Globalna potrošnja nafte porasla je za 2,9 miliona barela dnevno (mbd) na 97,3 mbd, oko 0,7 odsto ispod nivoa iz 2019.

Proizvodnja nafte porasla je za 3,8 mbd u 2022., a OPEK + grupa je zaslužna za više od 60 odsto rasta.

Među svim zemljama, Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države zabeležile su najveće povećanje proizvodnje. Globalna potražnja za prirodnim gasom opala je za tri odsto u 2022. godini, ispod granice od četiri milijarde kubnih metara koja je po prvi put postignuta 2021. godine.

Kako je snabdevanje ruskim gasom iz cevovoda palo, isporuke tečnog prirodnog gasa su porasle za pet odsto, ili oko 26 milijardi kubnih metara, na 542 milijarde kubnih metara.

Povećanje snabdevanja LNG-om došlo je uglavnom iz Severne Amerike, s rastom od 10 milijardi m3, i azijsko-pacifičke regije sa osam milijardi m3. Japan je zamenio Kinu kao najveći svetski uvoznik LNG-a i zahvatio je blizu 60 odsto rasta globalne potražnje LNG-a 2022. godine, navodi se u izveštaju.

Prema podacima Energetskog instituta, Evropa je uvezla 170 milijardi kubnih metara utečnjenog prirodnog gasa (LNG) 2022. godine, što je 57 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U isto vreme to je prvi put u istoriji da je uvoz LNG-a nadmašio isporuke gasovodima, što je posledica drastično smanjenih isporuka ruskog gasa, piše Blumberg.

Preokret je još značajniji jer je globalna proizvodnja prirodnog gasa ostala relativno konstantna 2022. godine, u poređenju sa godinom ranije, pokazuje godišnji Statistički pregled svetske energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari