Energetika pogurala industrijsku proizvodnju 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u maju 2023. godine veća je za 1,5 odsto u odnosu na maj 2022, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od januara do maja 2023. u odnosu na prvih pet meseci 2022. godine industrijska proizvodnja bila je veća za dva odsto. U odnosu na prethodni mesec desezonirana industrijska proizvodnja pala je za 1,8 odsto.

Industrijsku proizvodnju izvukla je energetika, odnosno sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, koja je zabeležila međugodišnji rast od 17,2 odsto.

Pad rudarstva iznosio je 3,3 odsto, dok je prerađivačka industrija zabeležila pad od 0,6 odsto.

U okviru rudarstva eksploatacija uglja je u maju na godišnjem nivou smanjena za 15,2 odsto, a vađenje gasa i nafte za 0,9 odsto. Eksploatacija rude metala je zabeležila rast od 10,7 odsto.

U okviru prerađivačke industrije, najvažnija, prehrambena industrija je ostvarila rast od 2,1 odsto u odnosu na prošli maj, a zanimljivo je da je tekstilna industrija povećana za 28,5 odsto.

Proizvpdnja računara i elektronske opreme je udvostručena u odnosu na maj prošle godine, odnosno zabeležila je rast od 105 odsto.

S druge strane proizvodnja metalnih proizvoda je pala za 14,3 odsto, ali je proizvodnja osnovnih metala zabeležila rast od 27,8 odsto, mada je u prvih šet meseci međugodišnji pad ove industrije iznosio 23 odsto.

Takođe, znaajan pad proizvodnje u maju u uodnosu na isti mesec lane zabeležila je proizvodnja derivata nafte, za 15,5 odsto, a međugodišnji pad od 10 do 15 odsto zabeležile su i industrije gume i plastike, kože, drveta i papira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari