Drakulić: Brzorastuće biljke unose revoluciju u proizvodnju peleta 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pelet je strateški proizvod i danas je, u poređenju sa drugim energentima, atraktivan čak i sa povišenim cenama, rekao je Zoran Drakulić, vlasnik kompanije „Bio Energy Point“, jedne od najvećih proizvođača peleta.

On je za televiziju N1 naglasio da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća.

„Krenuli smo u proizvodnju brzorastućih biljaka, što će omogućiti mnogo veću proizvodnju, i tvrdim kada bismo tim biljkama zasadili 200.000 hektara mogli bismo da grejemo celu Srbiju i da proizvodimo struju pet mesece iz kogenerativnog postrojenja“, poručio je Drakulić i dodao da bi to zamenilo četiri miliona tona nafte.

On je istakao da proizvođači peleta „još od decembra rade sa smanjenim kapacitetom, s obzirom da imaju smanjeno snabdevanje drvetom“ jer su od početka godine dobili svega oko 42 posto drveta od kontingenta koji su ugovorili sa Srbijašumama. “Od prošle i ove godine Srbijašume nam duguju 40.000 kubika drveta, što je ekvivalent nešto preko 20.000 tona peleta“, naveo je Drakulić.

Na taj problem su se, prema njegovim rečima, nadovezle udvostručene cene po kojima drvo nude vlasnici privatnih šuma, a u nedostatku sirovine koju je trebalo da isporuče Srbijašume, proizvođači su prinuđeni da kupuju skuplje kako bi održali kakvu-takvu proizvodnju.

Naveo je i da je dodatni problem to što su se u lanac isporuka iz Srbijašuma, ubacili posrednici koji po duplo većoj ceni proizvođačima prodaju drvo nabavljeno iz tog javnog preduzeća. Najzad, na cenu peleta koja u poslednje vreme premašuje 300 evra za paletu od 1.050 kilograma, utiču i druga poskupljenja komponenti koje se koriste u proizvodnji, posebno struje koja je podignuta za 56,25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari