Vlasnik kompanije Ist point Zoran Drakulić izjavio je juče da su neki članovi srpske vlade potpisali saglasnost da njegov konkurent za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rumunski Kuprom, kupi RTB po ceni nižoj od one koju je ponudio na tenderu. Prema podacima koje je Drakulić izneo novinarima, a što je potvrdio i deo menadžmenta RTB, Kupromu, sa kojim se pregovara o detaljima budućeg kupoprodajnog ugovora, biće dozvoljeno da umesto 400 miliona dolara, koliko je ponudio za RTB, uplati 320 miliona dolara.

Vlasnik kompanije Ist point Zoran Drakulić izjavio je juče da su neki članovi srpske vlade potpisali saglasnost da njegov konkurent za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rumunski Kuprom, kupi RTB po ceni nižoj od one koju je ponudio na tenderu. Prema podacima koje je Drakulić izneo novinarima, a što je potvrdio i deo menadžmenta RTB, Kupromu, sa kojim se pregovara o detaljima budućeg kupoprodajnog ugovora, biće dozvoljeno da umesto 400 miliona dolara, koliko je ponudio za RTB, uplati 320 miliona dolara. „Ukoliko našim konkurentima bude omogućeno da RTB kupe za 20 miliona dolara manju sumu od one koju smo mi ponudili, preduzećemo sve pravne korake kako bismo zaštitili svoje interese, uključujući i tužbu protiv države i svih odgovornih ministara u Vladi Srbije“, rekao je Drakulić.
Kompanija Kuprom je za kupovinu imovine RTB Bor ponudila 400 miliona dolara, 60 miliona više od cene koju je ponudio konzorcijum koji čine Ist Point i britanski investicioni fond ORN. Kako Beta saznaje, Kupromu će 40 miliona biti oprošteno kao naknada za to što jedan period neće koristiti staru borsku Topionicu bakra, a ostali iznos biće namenjen za „remedijaciju“ (sanaciju) zemljišta. Saglasnost za ovaj ustupak, kako Beta saznaje, dali su ministar privrede Predrag Bubalo, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić i ministar ekologije Aleksandar Popović.
Predsednik Samostalnog sindikata RTB i član Tenderske komisije za privatizaciju RTB Dragan Aleksić potvrdio je Beti da se u tom preduzeću već uveliko priča o iznenadnim ustupcima rumunskom Kupromu. Aleksić je dodao i da će pregovori predstavnika sindikata sa Kupromom o socijalnom programu biti nastavljeni 2. marta, dan pre nego što ističe rok za pregovore sa tom firmom. U Kupromu nisu želeli da odgovore na prozivke firme Ist Point, dodajući samo da pregovori teku dobro. „To je sve što mogu da kažem, jer bih u suprotnom prekršio zakon, koji precizira da članovi Tenderske komisije i svi učesnici u procesu ne smeju da izlaze u javnost sa informacijama o razgovorima koji se vode“, rekao je Beti predsednik Kuproma Horia Simu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari