EPSfoto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da je Elektroprivreda Srbije u 2022. godini delimično otklonila nepravilnosti otkrivene u reviziji koja je sprovedena za 2018. godinu, a među njima je 16 koje su otklonjene u potpunosti.

Preduzeće je u poslovnim knjigama za 2022. godinu evidentiralo efekte obezvređenja ostalih finansijskih plasmana kod kojih je došlo do umanjenja vrednosti, a preplate kupaca po osnovu prometa struje u poslovnim knjigama iskazane su kao ostale obaveze iz poslovanja.

Rezervisanja za otpremnine i jubilarne nagrade i rezervisanja za troškove zatvaranja deponija šljake i pepela u termoelektranama izvršena su u skladu sa pravilima, a u napomenama uz finansijske izveštaje za 2022. godinu, obelodanjena je potencijalna obaveza koja se odnosi na obaveze prema poveriocima
Londonskog kluba.

Obaveza po Zajmu 23886 Međunarodne banke za obnovu i razvoj usaglašena je sa Agencijom za osiguranje depozita, a na pozicijama vanbilansne aktive i pasive, iskazani su iznosi koji odgovaraju vrednosti dospelih a neizmirenih obaveza po kreditima za koje su data sredstva finansijskog obezbeđenja.

Preduzeće je u 2022. godini delimično otklonilo nepravilnost otkrivenu u reviziji koja je sprovedena za 2018. godinu.

Kod nekih ogranaka preduzeća, ogranak TE Nikola Tesla i RB Kolubara i dalje se ne iskazuju u materijalnom i finansijskom knjigovodstvu sve količine otpadnog materijala koji ima tržišnu vrednost.

Otpadni materijal ti ogranci ili uopšte ne uvodi u poslovne knjige ili ga uvode u periodu u kome je prodat, a ne u periodu kada je nastao.

U finansijskim izveštajima za 2022. godinu preduzeće i dalje iskazuje nekretnine u vrednosti od 1.983.273.000 dinara, za koje nije bilo moguće potvrditi da ispunjavaju uslove za priznavanje, u smislu ostvarivanja priliva budućih ekonomskih koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari