Koliko je stvarno poskupela struja za 14 meseci? 1foto Aleksandar Roknić Danas

Dok nadležni tvrde da je i pored učestalih poskupljenja struje za domaćinstva u Srbiji njena cena i dalje među najnižima u Evropi, potrošači u našoj zemlji suočeni su sa činjenicom da je od septembra prošle godine, ako se uračuna i korekcija do koje će doći 1. novembra, električna energija poskupela tri puta za čak 24 odsto. I to nije kraj jer će, shodno sporazumu Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom u maju sledeće godine doći do novog povećanja cene struje za osam odsto.

Podsećanja radi, od prvog dana sledećeg meseca cena kilovat sata za individualne potrošače u Srbiji koštaće 10,26 dinara a ako se uračuna i PDV taj iznos će biti 14,29 dinara.

Nakon što je u septembru prošle godine korigovana cena električne energije za domaćinstva u Srbiji, za prosečnu potrošnju od 450 kilovata, građani su morali da plate račun od oko 3.700 dinara.

Četrnaest meseci kasnije račun koji će regulisati u novembru ove godine za potrošnju od 450 kilovata iznosiće oko 4.600 dinara.

Za zemlju u kojoj je medijalna plata svega 66.000 dinara a prosečna penzija niža od iznosa minimalne potrošačke korpe dodatnih 900 dinara mesečno, u odnosu na period pre septembra 2022. godine, predstavlja žestok udar na kućni budžet domaćinstava koja ostvaruju prihode u toj visini.

Najveći udar na kućni budžet pretrpeće domaćinstva koja su prinuđena da tokom zimske sezone koriste električnu energiju za zagrevanje svojih stanova i kuća.

Njihovi računi će se povećati između 930 do 1.500 dinara za potrošnju u rasponu od 1.600 do preko 1.800 kilovatsati.

Do najnovijeg poskupljenja struje iznos računa za prosečnu potrošnju bio je oko 4.300 dinara, a oni koji su prinuđeni da za grejanje koriste električnu energiju tokom zimske sezone plaćaće oko 5.800 dinara mesečno.

U toku ove godine, potrošači struje u našoj zemlji već su se suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada su se cena električne energije za domaćinstva povećala za osam odsto. Do povećanja cene je došlo i 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela takođe za osam odsto.

Podsećanja radi, u svom izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a da će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

Inače, do poskupljenja struje 1. novembra dolazi i pored toga što su predstavnici vlasti u više navrata govorili sasvim suprotno.

Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je svojevremeno da Vlada još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i “trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno”.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje“ a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović kasnije demantovala samu sebe rekavši da “Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa”.

Novo poskupljenje struje u Srbiji je naišlo na energično protivljenje potrošačkih udruženja koja stoje na stanovištu da ne postoji nijedan opravdan niti na ekonomskoj logici zasnovan razlog da dođe do poskupljenja struje u uslovima ekonomske krize i inače niskog životnog standarda građana Srbije.

Veliki problem za potrošače u Srbiji je i to što poskupljenje električne energije nije jedino koje je nastupilo u našoj zemlji.

Od 1.novembra će poskupeti i gas, cena dizela je rekordno visoka, povećane su akcize na jedan broj proizvoda.

Ono što ne ide na ruku potrošačima u Srbiji je to da u narednom periodu može da dođe i do poskupljenja cene struje za privredu.

Tada bi sasvim izvesno usledilo ono što se dešava svaki put u takvim situacijama,i privrednici bi povećali cene svojih proizvoda i usluga čime bi se građani suočili sa novim talasom poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari