Oblikovanje drveta u porodici Popov iz Zrenjanina, počelo je još osamdesetih godina, najpre kao hobi, a potom su otac i sin razvili mali posao koji je vodio formiranju firme ôDrvceö. Ova stolarska radionica, neka vrsta ateljea, gde se poizvode sitiniji delovi nameštaja svojevremeno je priredila izložbu u Savremenoj galeriji, na kojoj su prikazani komadi kao funkcionalni delovi u enterijeru.

– Kako opstajemo, to je vrlo diskutabilno. Na tržištu jeste potrebno da postoje i ovakve mikro firme, jer su se kupci zasitili iveričnog nameštaja. Malo je majstora koji rade isključivo drvo, jer je to kompleksan materijal, koji traži složenu proizvodnju. Nije samo potrebno da se iseče, već svaki deo treba obraditi. Uslov je da se najpre nađe kvalitetno drvo, određene suvoće i teksture, što je teško – objašnjava Mirjan Popov.

Prema njegovim rečima, nameštaj od drveta je obezvređen što se ogleda i u relativno maloj razlici u ceni između iveričnog nameštaja i drvenog. Nameštaj od iverice je samo neznatno jeftiniji od drvenog, a trebalo bi da drvo bude tri puta skuplje, smatra ovaj Zrenjaninac i naglašava da je razlika u kvalitetu ogromna.

– Posao ide uzlaznom putanjom, radim za domaće tržište i sve prodam. Sa drvetom sam našao zajednički jezik još kao tinejdžer. Sa ekonomskog aspekta, ovo je osetljiv momenat, pa naša firma nije uspela da se proširi još uvek, iako imamo potražnju. Pre svega mislim na novo zapošljavanje, na šta utiču visoka izdvajanja za državu. Nas jako muče doprinosi za radnika, oni su otprilike polovina jedne plate. Da su davanja primerenija, odmah bih zaposlio nekoga. Ovako sam sam direktor, majstor, distrubuter. Imam koopernstku saradnju sa drugim majstorima kada su veće porudžbine, kada pojedine elemente urade uslužno a ja spajam i finalizujem. Za plasman i marketing sam morao da se obratim jednoj firmi u Novom Sadu – kaže Popov.

Firma ôDrvceö radi serijsku liniju nameštaja, u koje spadaju dečije komode, kreveci, kreveti na sprat, pisaći stolovi. Uz to, rade i porudžbine, opremaju lokale, prodavnice, kafiće.

Kada bi nas pitali

Kada bi nas neko pitao koje bi olakšice država mogla da primeni u odnosu na privrednike, mislim da bi već samom merom smanjenja doprinosa na radnika došlo do oživaljavanja tržišta rada. To bi pospešilo zapošljavanje tih istih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari