Država pomaže zrenjaninskoj uljari da gradi novi pogon 1Foto: privatna arhiva

Zrenjaninska kompanija „Dijamant“ potpisala je ugovor sa Ministarstvom privrede kojim od države dobija 5,4 miliona evra državnih subvencija za projekat izgradnje nove i efikasnije fabrike za proizvodnju sirovog i jestivog ulja u Zrenjaninu, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi, nova fabrika trebalo bi da zaposli najmanje 30 novih radnika do kraja 2024. godine a „Dijamant“ u istom periodu ima obavezu da investira najmanje 32,6 miliona evra.

Državna pomoć će biti isplaćena u tri tranše, tako što će u toku ove godine „Dijamntu“ biti isplaćeno 2,2 miliona evra, 2023. godine 1,8 miliona evra i 2024. godine 1,4 miliona evra.

„Dijamant“ se obavezao da će 2022. godine zaposliti pet radnika, 2023. godine deset radnika i 2024. godine 15 novih radnika.

Kompanija je u vlasništvu „Fortenova grupe“, pre toga je bila u vlasništvu hrvatskog koncerta Agrokor, a početkom dvehiljaditih vodili su se brojnih sudski sporovi i istrage oko njene privatizacije, u kojoj je otkirveno da su pokojnici bili vlasnici akcija i da su za njih platili porez na ekstraprofit.

U trenutku podnošenja prijave za dodelu subvencija, u decembru 2021. godine, „Dijamant“ je u Srbiji zapošljavao 674 radnika.

Fabrika datira iz 1938. godine, kada se prvobitno zvala uljara „Beograd“ u nekadašnjem Petvrogradu, da bi posle rata, tačnije 1951. godine fabrika ulja ponela naziv „2.oktobar“.

Godine 1971. otvorena je fabrika margarina, a uljara se registruje kao Industrija ulja „Zrenjanin“ sa OOUR -ima „Dijamant“, „Bima“, „Uljara“ i Radnom zajednicom.

Više vesti iz ovog grada čitajet na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.