Država zaštićeno zemljište prodaje građevinskim investitorima

* Zakon o vodama propisuje da rečna korita i obale mogu biti samo u javnoj svojini, ali zbog nemara Ministarstva, katastar ne poznaje pojam "vodnog zemljišta" koje se tamo neretko vodi kao građevinsko ili poljoprivredno, što omogućava njegovu nezakonitu prodaju
Ministarstvo poljoprivrede odbija da odredi granice vodnog zemljišta, otvarajući time prostor za zloupotrebe

Ostavite komentar


  1. Da li je neko u ovoj našoj Srbiji čuo za prostorne i urbanističke planove u okviru kojih postoji obaveza da se jasno razgraniče građevinsko, poljoprivredno, šumsko i vodno zemljiste? U tom smislu pitajte nadležne iz Direkcije za vode zašto imaju stav da ne daju vodne uslove za izradu Planova detaljne regulacije čak i kad je u njihovom obuhvatu veštačko jezero? Jednostavno, ovde niko ne radi svoj posao, uvek su neki drugi krivi…

  2. Od pobede na lokalnim izborima u Beogradu (Vračar, Stari grad i Savski venac) i u drugim mestima po Srbiji članovi DS su najviše vremena provdila po katastrima. Primer: Šutanovac, Janjušević i ko zna koliko drugih sličnih likova koja su kupovali lokale i zgrade koje su bile predmet restitucije.
    oj deda je još za vreme Ante Markovića, kada je donet prvi zakon o povratku oduzete imovine, podneo zahtev da mu se vrati kafana Kolosum (preko puta gradske skupštine). Posle 5. oktobra mahincijama DS lokal je prodat-poklonjenj članu DS i sada je neki butik, a moj deda je dobio .. da izbije oči.

  3. Ovo sto se radi u Srbiji vise nije ni korupcija, pa cak ni beskrajan lopovluk, vec akt veleizdaje! Pocevsi od toga da svojoj deci zbog koristi mlekadzija dajemo otrovno mleko, pa do toga da jedinstvene resurse ove zemlje poklanjamo tajkunima!

  4. Do pre nekoliko godina setali smo u Novom Pazaru uz obale Raske ka starom Rasu. Vise ne postoji ni kozja staza uz obalu reke jer je sve zagradjeno. Ovo moze samo u Srbiji a posebno u gradu kakav je Novi Pazar.

  5. Nije problem šta i gde piše. Problem je što ova kriminalna vlast ne prepoznaje moral kao deo ljudskog društvenog uređenja. Važna im je samo pljačka. Lična materijalna korist, bez obzira na posledice. Uskoro će mo se pitati kako to (recimo Karići) zidaju "jeftine" stanove u Makišu (zaštićenom području zbog vodo snabdevanja). Kao što je i izgradnja "Beograda na vodi" već postala "normalna" stvar …

  6. a kako bi nam super precednik spasavao decu iz poplavljenih područja kao onomad iz smetova…

  7. Probajte da od Grocke prema Smederevu prodjete obalom Dunava.Iako sve parcele koje se naslanjaju na vodotok pripadaju opstini ili HE Djerdap,privatni vlasnici susednih parcela zagradili su i one u drustvenom vlasnistvu i ne dozvoljavaju nikome da prodje obalom.U vise navrata sam se obracao Vodnoj inspekciji ali nikada nisam dobio odgovor.

  8. Ovde niko ne pominje sustinu: Pre dva meseca Grad Beograd prodao je parcelu na Dunavu u Zemunu kao građevinsko zemljište, tvrdeći da je sve urađeno o Zakonu. Ako podjemo od toga da se precizno zna, ko i kako upravlja vodnim zemljistem (JVP), a da je doslo do prodaje vodnog zemljista po Zakonu onda se postavlja pitanje kako i na koji nacin je to izvedeno? Zar to nije moglo biti uradjeno samo ako su se JVP Srbijavode koje upravljaju vodnim zemljistem odrekle istog zemljista u korist grada Beograda? Gde je odgovornost nadleznih za takvo postupanje?

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 10

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.